U Nikšiću dnevne žurke bez poštovanja zdravstvenih mjera, nadležni odmaraju

Načelnik Novica Milović kazao je da je Komunalna policija izopštena iz Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, tako da nema nadležnost da kontroliše da li se u ugostiteljskim lokalima poštuju mjere

44027 pregleda 418 reakcija 68 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

"Vijestima" su dostavljeni snimci lokala iz Nikšića, u kojima su tokom vikenda organizovane dnevne žurke bez poštovanja zdravstvenih mjera.

Riječ je o lokalima u centru grada.

Građani koji su pisali "Vijestima", tvrde da Komunalna policija u toj opštini ne radi svoj posao.

"Većina lokala u gradu je bila puna, bukvalno rečeno ‘jedno na drugo’, bez maski, bez mjera distance. Pravljene su žurke u više lokala, a poslije ovoga se može očekivati veliko povećanje broja zaraženih u Nikšiću. Komunalna policija radi na sabotaži mjera na suzbijanju širenja korone, sve sa ciljem da se kaže kako mjere za suzbijanje korone nijesu dobre i ne daju rezultate", stoji u dopisu čitaoca “Vijesti”.

Načelnik Novica Milović kazao je da je Komunalna policija izopštena iz Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, tako da nema nadležnost da kontroliše da li se u ugostiteljskim lokalima poštuju mjere.

Kako je kazao, dok je postojalo Nacionalno koordinaciono tijelo, oni su bili dio tima, zajedno sa turističkim inspektorima i službenicima policije.

"Inspekcijski organi su dužni da vrše inspekcijski nadzor i oni su nadležni za izricanje mjera i pokretanje postupaka. Ja sam tada bio koordinator lokalnog štaba pa sam mogao da koordiniram akcijama i da tražim da timovi budu stalno na terenu i vrše pojačan inspekcijski nadzor. Ponavljam, inspekcijski organi vrše inspekcijski nadzor, a Komunalna policija komunalni nadzor. Tu smo uvijek kome treba pružiti podršku i asistenciju svakom državnom organu čim krenu u nadzor”, kazao je Milović.

Novica Milović
Novica Milovićfoto: Svetlana Mandić

Istakao je da je sa poslom počeo 1. decembra i da je 20 dana, zbog toga što je bio kovid pozitivan, nalazio u izolaciji.

"Obavijestio sam šeficu Nacionalnog štaba da ne mogu obavljati poslove koordinatora lokalnog štaba u Nikšiću i da za koordinatora imenuju nekog iz inspekcijskih organa", kazao je Milović.

Dok je bio koordinator lokalnog štaba timovi, u kojima su bili komunalni policajci, komunalni i turistički inspektori i službenici Uprave policije, kontrolisali su poštovanje mjera NKT-a i, kako je tada Milović više puta isticao, "bili na terenu 24 sata kako bi se stanje poboljšalo i bolnica u Nikšiću rasteretila".

Iz turističke inspekcije, kako na državnom tako i na lokalnom nivou, nijesu odgovarali na telefonske pozive "Vijesti", dok su iz policije kazali da su oni u prethodnom periodu pružali samo asistenciju i da će to raditi i sada - "kada god neko od nadležnih službi iskaže potrebu".

Bonus video: