Borovinić Bojović: Nesebična pomoć EU i u vrijeme pandemije

"Ministarka zdravlja govorila je i o aktivnostima koje se sprovode u cilju obezbjeđivanja kvalitetne, bezbjedne i efikasne vakcine protiv koronavirusa", kaže se u saopštenju

7622 pregleda 4 komentar(a)
Borovinić Bojović na sastaku sa Popom, Foto: Ministarstvo zdravlja
Borovinić Bojović na sastaku sa Popom, Foto: Ministarstvo zdravlja

Evropska unija (EU) je, od izbijanja pandemije koronavirusa, obezbijedila Crnoj Gori bespovratnu finansijsku pomoć od 53 miliona eura, kao i dodatnih 60 miliona eura izuzetno povoljnih kreditnih sredstava.

To je saopštila šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oane Kristina Popa u razgovoru sa ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović.

Ocijenjeno je da je EU i u vrijeme pandemije izazvane koronavirusom pružila Crnoj Gori veliku finansijsku podršku, kako bi se ublažili ekonomski i društveni efekti krize.

Borovinić Bojović je, kako se navodi, izrazila veliku zahvalnost Delegaciji EU na nesebičnoj pomoći u borbi protiv pandemije Covid 19, koja je doprinijela podizanju kvaliteta zdravstvene zaštite inficiranim pacijentima.

Ona je upoznala šeficu Delegacije sa budućim aktivnostima i inovativnim programima, koji će se sprovoditi na svim niovima zdravstvene zaštite, kako bi se što efikasnije izborili sa virusom Covid 19, ali i ostvarila bolja krizna komunikaciju sa građanima.

"Ministarka zdravlja govorila je i o aktivnostima koje se sprovode u cilju obezbjeđivanja kvalitetne, bezbjedne i efikasne vakcine protiv koronavirusa", kaže se u saopštenju.

Popa je saopštila da je EU, od izbijanja pandemije korona virusa do danas, obezbijedila Crnoj Gori bespovratnu finansijsku pomoć od 53 miliona eura, kao i dodatnih 60 miliona eura izuzetno povoljnih kreditnih sredstava.

"Ova izdašna finansijska pomoć EU namijenjena je prije svega unapređenju zdravstvenih usluga, ali i kao pomoć sektorima i pojedincima koji su najviše pogođeni krizom", kazala je ona.

Popa je podsjetila da će dio bespovratne finansijske pomoći EU biti usmjeren na izgradnju dvije nove bolnice, za infektivne bolesti i dermatovenerologiju, u okviru Kliničkog centra Crne Gore.

Bonus video: