Rad u javnom interesu temelj buduće saradnje MUP-a i NVO

Ministar Sekulović je rekao da će MUP dati svoj puni doprinos stvaranju državne uprave po mjeri građana

5499 pregleda 0 komentar(a)
Ministar Sekulović sa predstavnicima nevladinih organizacija, Foto: MUP
Ministar Sekulović sa predstavnicima nevladinih organizacija, Foto: MUP

Rad u javnom interesu, zasnovan na principima neselektivnosti i antidiskriminacije, biće temelj buduće saradnje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i civilnog sektora, poručeno je sa sastanka resornog ministra Sergeja Sekulovića sa predstavnicima nevladinih organizacija (NVO).

Iz MUP-a su kazali da će jedan od prioriteta u radu Ministarstva u narednom periodu biti osnaživanje saradnje sa civilnim sektorom, koja će, kako su naveli, biti zasnovana na otvorenosti i razmjeni informacija.

"Partnerstvo koje je uspostavljeno između Ministarstva i civilnog sektora ostavlja prostor za dalju nadgradnju i institucionalizaciju", navodi se u saopštenju.

Sekulović je rekao da će MUP dati svoj puni doprinos stvaranju državne uprave po mjeri građana.

On je upoznao predstavnike NVO sa modelom koji, u tom cilju, planira da primijeni.

“Namjera mi je da kreiram posebno tijelo u okviru MUP-a, Savjet za transparentnost, u čijem fokusu će biti poštovanje ljudskih prava i sloboda, unapređivanje izbornog zakonodavstva, kao i transparentnost izvršenja budžeta i sprovođenja javnih nabavki”, rekao je Sekulović.

On je kazao da je konstruktivna kritika, inicijativnost i znanje koje posjeduje civilni sektor neophodna podrška MUP-u u dosljednom ispunjavanju nadležnosti.

“Ali i kreiranju novih politika koje treba da stvore ravnotežu između profesionalnog rada službenika i principa zaštite građanskih sloboda i prava”, dodao je Sekulović.

Predstavnici NVO kazali su da su zadovoljni predloženom inicijativom Sekulovića i saglasili se da se samo jačanjem međusobne komunikacije može obezbijediti efikasnost, pouzdanost u radu, ali prevashodno povjerenje građana.

Bonus video: