Zajednica Italijana širi kulturu postojbine

Zajednica Italijana Crne Gore osnovana početkom 2004, a od početka ove godine autohtona je NVO i okuplja ljude koji su porijeklom, po očevoj ili majčinoj liniji, Italijani
120 pregleda 0 komentar(a)
Italijanski jezik Bar, Foto: Radomir Petrić
Italijanski jezik Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 30.12.2017. 16:23h

Podjelom diploma, u Baru je zvanično završen besplatni napredni A2 kurs italijanskog jezika, koji je pod pokroviteljstvom Narodnog univerziteta Trst organizovala barska podružnica Zajednice Italijana Crne Gore. Predavanja su držana u OŠ “Meksiko” , ukupno 50 školskih časova, a kurs je pohađalo tridesetak Barana. Ističući da je novi kurs ovog tipa u Baru sproveden u sklopu programskog opredjeljenja očuvanja i širenja italijanske kulture, predsjednik barske podružnice Zajednice Vicko Paladin izrazio je zahvalnost Nastavničkom vijeću OŠ “Meksiko” i direkorici Eldi Ibrišimović na ukazanoj pomoći i podršci u organizaciji kursa.

"Predavač je bila licencirana profesorica Nadina Isić, za koju inače svi naši dosadašnji polaznici imaju samo riječi hvale. U 2017. plan nastavka naših aktivnosti zavisi od obezbjeđenja finansija, ali, pored drugih kulturnih projekata, imaćemo i dalje ovakve edukacije italijanskog jezika, kako početni tako i napredni kurs, o čemu ćemo blagovremeno obavijestiti javnost," rekao je “Vijestima” Paladin.

On je na dosadašnjoj pomoći u organizaciji 22 besplatnog kursa jezika u Baru zahvalio još i Caritasu Barske nadbiskupije, nastavničkom vijeću i direktoru OŠ “Srbija” Josipu Ćinćuru. Program besplatnog učenja ovog jezika preko Zajednice počeo je 2006, a širom Crne Gore održano je preko 170 kurseva od prvog do četvrtog stepena. Među 5.000 polaznika do sada je bilo i oko 600 Barana. Pored besplatnih kurseva jezika, Zajednica se na ovim prostorima bavi i drugim djelatnostima na polju kulture.

"Restaurirali smo srednjevjekovne mletačke lavove u Kotoru i Perastu, u Tivtu održali besplatan kurs za izradu kolača, sladoleda i čokolade, obnovili skoro zaboravljenu Dobrotsku čipku, izvorno venecijansku, te izradu murano stakla, napravili autentična vrata za kotorski stari grad, a planiramo i restauraciju venecijanskih lavova na bedemima barskog starog grada," kazao je Paladin.

On je dodao da je Zajednica Italijana Crne Gore osnovana početkom 2004. sa ciljem očuvanja i širenja italijanske kulture na ovim prostorima, a od početka ove godine autohtona je NVO i okuplja ljude koji su porijeklom, po očevoj ili majčinoj liniji, Italijani. Ima podružnice Herceg Novi, Tivat, Kotor, Budva, Bar i Podgorica, predsjednik je Aleksandar Saša Dender iz Kotora, sada broji oko 700 članova, od kojih 150 posjeduje italijansko državljanstvo, dok barska podružnica ima oko 40 članova.

Bonus video: