Bošković tjelohranitelja poslao u Misiju pri NATO

Iz Ministarstva odbrane, na čijem je čelu do skoro bio Predrag Bošković, ne odgovaraju na pitanja “Vijesti” u vezi sa postavljenjem zastavnika Gluščevića u Briselu

45917 pregleda 362 reakcija 68 komentar(a)
Bivši ministar Bošković sa vojnicima (ilustracija), Foto: Ministarstvo odbrane
Bivši ministar Bošković sa vojnicima (ilustracija), Foto: Ministarstvo odbrane

Pred kraj svog mandata na mjestu ministra odbrane, Predrag Bošković je višegodišnjeg šefa ličnog obezbjeđenja, zastavnika Dejana Gluščevića, navodno uputio na novu i do tada nepostojeću dužnost, u Stalnu misiju Crne Gore pri NATO-u u Briselu.

„Vijestima“ je to potvrđeno iz više izvora bliskih Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore, koji preciziraju da je zastavnik Gluščević upućen u crnogorsku misiju pri NATO. Vojni predstavnik Crne Gore pri NATO i EU u Briselu je nekadašnji načelnik Generalštaba VCG, admiral flote Dragan Samardžić. Na čelu Misije je bivša savjetnica bivšeg premijera Duška Markovića Dubravka Lalević.

Iz Ministarstva odbrane (MO) do danas nisu odgovorili na pitanja u vezi sa postavljenjem zastavnika Gluščevića u vojno-diplomatsku misiju Crne Gore u Briselu. Pitanja smo resoru, koji je tada još uvijek vidio ministar Bošković, uputili 16. novembra.

Ministar Bošković je, kako tvrde izvori „Vijesti“, navodno naredio Gluščevićevo slanje u vojnu diplomatiju 30. oktobra, iako u tom momentu nije postojalo sistematizovano drugo podoficirsko mjesto u našoj misiji pri NATO-u u Briselu, gdje su tada službovali samo admiral Samardžić i podoficir Bajo Bukilić. Bez obzira na to, zastavnik Glušćević je poslat u Brisel što je, navodno, bio gest Boškovića da nagradi boljom i znatno bolje plaćenom pozicijom svog višegodišnjeg pratioca i šefa ličnog obezbjeđenja, i skloni ga iz Podgorice prije nego što novi ministar odbrane preuzme upravljanje.

U međuvremenu, nova vlast je za ministarsku odbrane 4. decembra imenovala dr Oliveru Injac.

Izvori „ Vijesti“ još tvrde da je, nakon prijema naših pitanja, odmah naloženo da se hitno izmijeni sistematizacija vojne misije u Briselu i u nju uvede još jedno podoficirsko mjesto za Gluščevića.

„Vijesti“ su MO tada pitale na konkretno koje formacijsko mjesto u vojno-diplomatskoj mreži je 30. oktobra raspoređen dotadašnji šef ličnog obezbjeđenja ministra odbrane Boškovića, što je konkretno Gluščevića preporučilo za postavljanje na dužnost u vojno-diplomatskoj mreži Crne Gore i sa kojim specifičnim vještinama i obrazovanjem on vlada da bi bio postavljen na tu poziciju, te koju će konkretno od dužnost obavljati u Briselu, kada tamo već podoficirske poslove obavlja Bukilić.

Izvori „Vijesti“ tvrde da je Gluščević koji u VCG službuje od 2008. “prepoznat“ kao veliki podržavalac DPS-a i politike bivše vladajuće garniture zbog čega je u službi napredovao mnogo brže od kolega koji su iste godine primljeni u VCG kao podofcir.

„On je već dogurao do čina zastavnika, dok većina njegovih klasića nije još došla ni do čina starijeg vodnika.

Gluščević je u proteklom periodu prije nego što je postavljen za šefa ličnog obezbjeđenja bivšeg ministra Boškovića, čak tri puta slat u međunarodne misije u Avganistanu, dok mnoge druge njegove kolege nikada nisu došle u priliku da budu poslati u neku vojnu misiju u inostranstvu, a što pored stručnog osposobljavanja i usavršavanja, ima i veoma značajan popratni pozitivan ekonomski efekat za pripadnike VCG koji se upućuju u misije jer oni tamo imaju znatno veće plate i dodatke na zarade“, ističe sagovornik „Vijesti“ i podsjeća da je Gluščeviću rješenjem ministra Boškovića dodijeljen i stan u Podgorici, a navodno je od MO dobio i više hiljada eura za opremanje tog stana.

Teren Vukadinovića, mimo propisa, poslao u Sloveniju?

U posljednjim danima mandata Boškovića, MO je na dužnost vojnog atašea Crne Gore u Sloveniji i to mimo zakonom predviđene procedure pred nadležnim odborom, postavilo i pukovnika Zorana Vukadinovića, dotadašnjeg šefa Obavještajnog odjeljenja u Generalštabu VCG.

Prije njegovog imenovanja na tu dužnost po proceduri, morao je da zasjeda nadležni odbor Skupštine i da svoju formalnu saglasnost, a nije zasjedao ni Savjet za odbranu i bezbjednost Crne Gore koji donosi formalnu odluku o postavljenju oficira na nove dužnosti.

Iz MO već mjesec dana odbijaju da potvrde ili demantuju informaciju o postavljenu pukovnika Vukadinovića za vojnog atašea Crne Gore u Sloveniji, kao ni da saopšte kada su održane sjednice nadležnog skupštinskog odbora i Savjeta za odbranu i bezbjednost na kojima je dobijena saglasnost tih organa za njegovo postavljenje, odnosno kako je moguće da je bez njih, Vukadinović otišao na novu dužnost u Ljubljani.

Ime pukovnika Vukadinovića pominjalo se nedavno u aferi “Teren te ne prepoznaje” jer je navodno on slao u mjesnu kancelariju DPS u Zagoriču kod aktivistkinje te partije Dušice Vulić na “terensku provjeru” kadrove, koji su pledirali da dobiju posao vojnika po ugovoru u VCG.

Vojnog bezbjednjaka, pukovnika Vukadinovića pominjala je nedavno i Radnička partija optužujući ga da je navodno pozivao vojnike da se izjasne da li će na izborima 30. avgusta glasati za DPS, nakon čega su oni koji su prepoznati kao glasači opozicije, upućivani na privremene dužnosti daleko od mjesta gdje inače službuju i žive, kako ne bi bili u situaciji da izađu na izbore.

Bonus video: