Radovi na trgu u Podgorici kasnili i zbog kamena iz Indije

Bojović je rekla da je očekivala tako "neozbiljan odgovor i da se radi o klasičnoj prevari građana Podgorice, koja se ponavlja iz godine u godinu, kod svakog kapitalnog projekta u Glavnom gradu"

13733 pregleda 291 reakcija 17 komentar(a)
Trg nezavisnosti u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Trg nezavisnosti u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Rekonstrukcija Trga Nezavisnosti u Podgorici, koja je započeta 2006. godine, kasnila je između ostaloga i zbog toga što je kasnila isporuka kamena za popločavanje iz Indije.

To je saopštio direktor Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice Srđan Raičević, odgovarajući na pitanje odbornice Demokrata Ivane Bojović, koju je interesovalo, ko je autor idejnog i autorskog projekta postojećeg Trga nezavisnosti, kada je započela izgradnja i kada je završena, koja je firma bila izvođač, koliko je iznosila cijena, da li je bilo aneksa osnovnog ugovora, da li je ispoštovan rok izgradnje i ugovorena cijena.

Raičević je kazao da je kamen transportovan preko Luke Bar.

"Autor projekta je preduzeće 'Arhitektonski atelje', arhitekte Mladena Đurovića. Izgrdanja je započeta u junu 2006. godine, a završena je u septembru 2007. Izvođač radova je bila firma 'Zetagradnja', vrijednost radova, na osnovu ugovora sklopljenog u maju 2006. godine je bila 2.409 849 eura. U novembru 2007. godine je zaključen jedan aneks ugovora. Ugovoreni rok radova je prolongiran iz više razloga. Zbog toga što su izvođeni radovi na rekonstrukciji Ulice slobode, elektro instalacijama i trafo-stanici, kja se nalazila u objektu 'Beko'. Osnovnim projektom nisu bili obuhvaćeni svi radovi...", kazao je Raičević.

Bojović je rekla da je očekivala tako "neozbiljan odgovor i da se radi o klasičnoj prevari građana Podgorice, koja se ponavlja iz godine u godinu, kod svakog kapitalnog projekta u Glavnom gradu".

"Uvijek se izvode neki istovremeni radovi, uvijek se nešto čeka. Uvijek nam se nađe neki kamen spoticanja. A u ovom konkretnom slučaju vidimo da je taj kamen spoticanja indijskog porijekla. Usuđujem se reći da je prethodna rekonstrukcija bila pokazatelj, kako možemo očekivati da se realizuju sljedeći projekat. Dakle, traljavo, neodgovorno, sporo...", naglasila je Bojović.

Ona je poručila građanima da se spreme na nova prolongiranja, prekide radova, neprohodnost centra grada.

"Da li je igdje na kugli zemaljskoj postojao kamen, koji se mogao nabaviti, a da se ne ide do Indije. Zaista je neshavtljivo, sa kulturološkog aspekta, da ste našli da se materijal za centralni gradski trg, upotrijebite kamen iz Indije. Na stranu i to što je daleko i pokazalo se da se dugo čekja na isporuku. U čemu je opravdanost takvog opredjeljenja, na koji dio podgoričke tradicije ili kulture treba da upućuje kamen iz Indije", zapitala je Bojović

Bojović je istakla da izbor kamena iz Indije, može biti opravdan, samo u slučaju da se posmatra kao materijal za građennje.

Raičević je pojasnio da je njegova pretpostavka, jer tada nije učestvovao, projektant predvidio i vrstu kamena.

"Da li je moguće iz druge destinacije, jeste. Samo nije moguće dobiti istu vrstu kamena, sve zavisi gdje se šta proizvodi. U Danilovgradu ne možete dobiti takvu vrstu kamena, kakvu imamo na trgu. Tako da su moje pretpostavke da se radilo o projektanskom načinu sagledavanja rješenja trga i da je predvidio takvu vrstu kamena, koja je za ovo vrijeme pokazala da je vrlo kvalitetna", naveo je Raičević.

Bonus video: