CGO i HRA: Predsjednik odbora da bude osoba koja poštuje ljudska prava

„Potencijalnim imenovanjem Vučurovića na mjesto predsjednika Odbora, Skupština Crne Gore bi poslala poruku da se vraća na iste ideološke osnove na kojima je 90-ih agresivno potiskivano drugačije mišljenje i promovisane akcije koje su vodile ratnim zločinima”, kazali su iz tih NVO.

8664 pregleda 22 reakcija 20 komentar(a)
Jovan Vučurović, Foto: Savo Prelević
Jovan Vučurović, Foto: Savo Prelević

Predsjednik odbora za ljudska prava mora da bude osoba koja ih razumije i poštuje, kazali su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) i Akcije za ljudska prava (HRA).

Iz tih nevladinih organizacija (NVO) su, povodom najave da će poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović biti predložen za predsjednika skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode, ukazali da bi takvo imenovanje poništilo svrhu tog Odbora i pozvali poslanike da nađu drugo kadrovsko rješenje.

Iz CGO i HRA podsjetili su da je Vučurović političar koji u svom dosadašnjem angažmanu nije pokazao razumijevanje ljudskih prava.

„Posebno su zabrinjavajuće njegove izjave koje mogu biti ozbiljna prepreka u neophodnom procesu suočavanja sa prošlošću i inkluziji pojedinih ugroženih društvenih grupa. Njegovim imenovanjem na takvu poziciju dovela bi se u pitanje posvećenost Skupštine demokratizaciji, ali i procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji“, navodi se u saopštenju tih NVO.

Oni su kazali da je Vučurović, u Skupštini, prilikom rasprave o ekspozeu novog predsjednika Vlade, negirao genocid u Srebrenici, tvrdio da “Crnogorci ne postoje”, a u nekim od ranijih istupa sa omalovažavanjem govorio o jednoj od najmarginalizovanijih društvenih grupa – LGBT populaciji.

„Takvi stavovi ga ne preporučuju za obavljanje funkcije predsjednika Odbora za ljudska prava i slobode“, smatraju u CGO-u i HRA.

Oni su podsjetili da je Skupština 2009.godine usvojila Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta (EP) o Srebrenici, kojom se osuđuje genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine i obavezuje na afirmaciju istine i doprinos postizanju pravde, a ujedno i da teži razvoju kulture sjećanja kao važnom mehanizmu suočavanja sa ratnom proslošću.

„Potencijalnim imenovanjem Vučurovića na mjesto predsjednika Odbora, Skupština Crne Gore bi poslala poruku da se vraća na iste ideološke osnove na kojima je 90-ih agresivno potiskivano drugačije mišljenje i promovisane akcije koje su vodile ratnim zločinima”, kazali su iz tih NVO.

Navodi se da su HRA i CGO kontinuirano kritikovali nadležne institucije zbog izostanka rezultata u oblasti tranzicione pravde, a da su na to ukazivali i relevantni međunarodni izvještaji.

“Ukoliko nova skupštinska većina želi da napravi kvalitativan otklon od prethodne vlasti, onda mora biti bolja od nje u svim segmentima, a to uključuje i posvećenost politici nedjeljivosti ljudskih prava i prepoznavanje potrebe suočavanja s prošlošću, čime bi se doprinijelo dekonstrukciji mitova i regionalnom pomirenju”, kaže se u saopštenju.

Iz CGO i HRA su kazali da predsjednik Odbora sa takvim ekstremnim stavovima o nacionalnom svojstvu najvećeg broja građana Crne Gore, uz nerazumijevanje koncepta zaštite ugroženih grupa i odbacivanje naučnih i sudski utvrđenih činjenica, nikako ne može dovesti do napretka u toj oblasti niti prevazilaženja podjela u društvu.

Prema njihovim riječima, jasno i progresivno određenje prema ratnim zločinima iz prošlosti i pravima ugroženih grupa predstavlja važan uslov za izbor na bilo kakvu javnu funkciju.

"Pozivamo poslaničke klubove da prilikom dogovora o raspodjeli funkcija o tome vode računa i da za predsjednika Odbora izaberu nekog od poslanika koji su se dokazali u zalaganju za suzbijanje diskriminacije, međunacionalno pomirenje i zaštitu ljudskih prava“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: