Uprava za kadrove priznaje i rad u nezakonitom vrtiću

NVO “Reuda” stoji iza istoimene dječije ustanove, odnosno islamskog dnevnog centra u Rožajama koji je osnovan 2014. Nakon što je reis Islamske vjerske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić javno upozorio da u Rožajama nelegalno djeluju vjerske škole, tadašnji zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković je sproveo postupak i konstatovao da “Reuda” u Crnoj Gori radi nezakonito

14164 pregleda 60 reakcija 5 komentar(a)
Iako je utvrđen nezakonit rad, izdaju potvrde o radnom iskustvu: NVO “Reuda”, Foto: Aida Skorupan
Iako je utvrđen nezakonit rad, izdaju potvrde o radnom iskustvu: NVO “Reuda”, Foto: Aida Skorupan

Prije dvije godine sa zvaničnih adresa ukazano je na nezakonitost rada islamske predškolske ustanove „Reuda“ iz Rožaja, ali nadležni organi prihvataju potvrde te organizacije kao validne za učešće na konkursima za zapošljavanje u organima državne uprave.

To pokazuje najnoviji primjer aktuelnog javnog oglasa koji je Uprava za kadrove (UZK) 2. oktobra godine objavila za potrebe Fonda za zdravstveno osiguranje, za radno mjesto samostalni/a savjetnik/ica I - za finansije - Odsjek za finansije - Sektor za ekonomske poslove za zdravstvenu djelatnost.

U uži izbor, nakon provjere dostavljene dokumentacije, ušla su tri kandidata, među kojima i jedan koji je, kao dokaz da ima traženo radno iskustvo, dostavio dvije potvrde o volonterskom radu u NVO “Reuda” iz Rožaja.

Ta NVO stoji iza istoimene dječije ustanove, odnosno islamskog dječijeg vrtića u Rožajama koji je osnovan 2014.

Nakon što je reis Islamske vjerske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić javno upozorio da u Rožajama nelegalno djeluju vjerske škole, među kojima i islamski dječiji vrtić “Reuda”, tadašnji zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković je, po sopstvenoj inicijativi, formirao predmet i nakon sprovedenog postupka, konstatovao da vjerske škole u Rožajama, odnosno Srednja ženska medresa i predškolska ustanova “Reuda” u Crnoj Gori djeluju nezakonito.

“Evidentno je da za rad Srednje vjerske škole ženska medresa (istureno odjeljenje Gazi Isa-begove medrese iz Novog Pazara) i vjerske predškolske ustanove ‘Reuda’ u Rožajama ne postoji pravni osnov”, napisao je ombudsman u mišljenju objavljenom u februaru 2018. On je tada ustanovio da Srednja vjerska škola - ženska medresa nije licencirana i ne posjeduje nikakvu dokumentaciju za obavljanje djelatnosti. Prosvjetni inspektor koji je na teren izašao po zahtjevu ombudsmana tada, kako je pojašnjeno u mišljenju, nije mogao da provjeri da li vjerska predškolska ustanova “Reuda” ima neku vrstu dokumentacije, jer su te prostorije bile zaključane kada je došao u obilazak.

Ombudsman Baković je tada Vladi preporučio “da preduzme neophodne mjere i aktivnosti u okviru svojih ustavnih ovlašćenja kako bi se na cjelovit način uredilo djelovanje vjerskih zajednica u oblasti obrazovanja”.

Vlada tu preporuku u ostavljenom roku od 30 dana nije ispoštovala, a ni do danas nije poznato što je država preduzela kada je “Reuda” u pitanju. Vlada je doduše, kasnije, sredinom 2018, ombudsmana obavijestila da će pitanje legalnosti rada vjerskih škola u Crnoj Gori biti riješeno donošenjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti kojeg je bivša parlamentarna većina predvođena DPS-om donijela pred sam kraj 2019.

U evidenciju NVO koje vodi Ministarstvo javne uprave, NVO “Reuda” je upisana 19. septembra 2014. sa djelatnošću “društvena briga o djeci i mladima”.

Ostali kandidati tražili eliminaciju sa konkursa kandidata sa spornom potvrdom

Uprkos tome, neki državni organ i službe poput UZK, kao relevantne i danas prihvataju dokumente koje im prilažu kadrovi što su u organizacijama poput “Reude” radili u vrijeme kada je ombudsman konstatovao da one u Crnoj Gori djeluju nezakonito.

Tako je kandidat Z.Š. iz Berana koji konkuriše na još aktuelnom oglasu UZK za radno mjesto u Fondu za zdravstveno osiguranje Crne Gore, kao dokaz svog radnog iskustva priložio dvije potvrde izdate od strane NVO “Reuda”. U potvrdama koje je izdala direktorica NVO “Reuda” Mirzeta Muković, stoji da je Z.Š. kao diplomirani ekonomista, obavio “volonterski rad” u toj NVO u periodu od 1. januara do 31. decembra 2016. i od 1. februara do 31. decembra 2018. “na društvenim, ekonomskim i računovodstvenim poslovima”.

Uprkos zahtjevu drugih kandidata da se Z.Š. eliminiše iz dalje selekcije jer je priložio dvije nezakonite potrvde o svom radnom iskustvu u “Reudi” koja nije legalno radila kao dječiji vrtić, UZK to nije prihvatila i on je i dalje kandidat za posao u centrali Fonda za zdravstvo u Podgorici.

Iz UZK nisu precizno odgovorili na pitanje “Vijesti” da li je taj organ postupao po zahtjevu pojedinih kandidata na tom konkursu, vezano za provjeru legalnosti i validnosti potvrda o prethodnom radnom iskustvu drugih kandidata.

„Molim vas da precizirate pitanje, jer je u postupku po prethodnom oglasu bilo više zahtjeva od strane kandidata”, odgovoreno je “Vijestima”, dok su oni koji su ukazivali na nevalidnost potvrda koje je Z.Š. izdala NVO “Reuda”, sa druge strane, od UZK obaviješteni da je sa njegovom dokumentacijom sve u redu. Naime, za UZK je bilo dovoljno samo to što “Reuda” i dalje postoji kao aktivna NVO u Registru nevladinih organizacija koje vodi Ministarstvo javne uprave, ali oni nisu ulazili u to da je legalnost polsovanja islamskog dječijeg vrtića u kojem je Z.K. navodno, volontirao 2016. i 2018. i tada i sada opstala upitna jer taj vrtić nikada nije dobio licencu Ministarstva prosvjete.

Nikako da kandidate provjeri ispitna komisija

Odlučivanje po oglasu još nije završeno jer troje kandidata koji su u užem izboru još nisu prošli ispitnu komisiju koja u skladu sa zakonom, treba da izvrši provjeru njihovih znanja, kompetencija i sposobnosti.

Prvi termin za provjeru bio je 18. novembra, ali je on otkazan iz veoma neoubičajenih razloga, zbog čega preostali kandidati sumnjaju na moguće zakulisne radnje jer Z.Š. kao aktivista omladine Socijaldemokrata (SD), navodno ima pomoć da se zaposli u Fondu u Podgorici.

Na čelu Fonda je Sead Čirgić, funkcioner te partije.

“Praktični dio pisanog testa podrazumijeva izradu zadataka koji se odnosi na provjeru znanja, povezanih sa opisom poslova radnog mjesta za koje se sprovodi oglas. U skladu sa Uredbom o kriterijumima i bližem načinu sprovođenja provjere znanja, sposobnosti, kompetencija i vještina za rad u državnim organima („Službeni list Crne Gore“, br. 50/18), državni organ u kojem se vrši popuna radnog mjesta, u predmetnom postupku Fond za zdravstveno osiguranje, dostavlja komisiji deset zadataka povezanih sa opisom poslova radnog mjesta za koje se sprovodi oglas, najkasnije dva dana prije dana provjere. Imajući u vidu da Fond za zdravstveno osiguranje nije u navedenom roku dostavio Upravi za kadrove deset zadataka za potrebe praktičnog dijela pisanog testa, postupak provjere znanja, sposobnosti, kompetencija i vještina je odložen”, kazala je “Vijestima” Ivana Smolović iz UZK. Novi termin za provjeru znanja tri kandidata je bio 14. decembar, ali je opet došlo do odlaganja, zbog kako je objašnjeno, izolacije zbog koronavirusa, jednog od članova ispitne komisije UZK.

Bonus video: