odlaskom veljovića otvorena vrata za dalju reformu policije

Bajramspahić: Ohrabriti profesionalce da se prijave na konkurs

“Kandidati ne treba da ‘hvataju’ vezu kod političkih stranaka, to bi bilo nastavljanje ranije prakse sraslosti između partije i uprave, koja je pogubna za vladavinu zakona”, kazala je Bajramspahić

14248 pregleda 35 reakcija 7 komentar(a)
Bajramspahić, Foto: Savo Prelević
Bajramspahić, Foto: Savo Prelević

Dobro je što je, sada već bivši direktor policije, napustio funkciju i time otvorio vrata za dalju reformu policije, koja je prijeko potrebna.

To je “Vijestima” juče saopštila Dina Bajramspahić, istraživačica javnih politika iz Instituta alternativa.

“Mislim da je važno za Crnu Goru da nijedna institucija ne zavisi od bilo koje osobe i da niti jedna osoba ne gaji imidž nezamjenjive i sudbinski važne za funkcionisanje nekog organa. Umjesto toga, potrebna nam je vladavina prava i strogo poštovanje zakona. Nadam se da će ovo biti samo prvi korak u punoj depolitizaciji policije i njenoj izgradnji kao politički i ideološki neutralnog organa, servisa svakog građanina i građanke a niti jedne partije ili koalicije”, navela je ona.

Bajramspahić je rekla da misli da je takva tranzicija mnogo bolje rješenje - nego da su mijenjani zakoni preko noći da se lično on smijeni:

“Jer pisanje zakona za bilo koju ličnu situaciju, a ne sistemski, koji će važiti za sve, nikad nije dobro”.

“V. d. stanje je prelazno stanje do zakonitog izbora direktora koji će raditi u punom kapacitetu. Ono može trajati najduže šest mjeseci, kao što je propisano zakonom. Očekujem da će već narednih dana biti raspisan javni konkurs za izbor novog direktora. Čim procedura bude završena, Vlada će, vjerujem, imenovati novog direktora, bez ikakvog odlaganja. V.d. funkcioneru ne treba pridavati veći značaj nego što ima”.

Ona je naglasila da je važno da Vlada i MUP kreiraju atmosferu u kojoj će svi istinski profesionalci biti ohrabreni da se prijave na konkurs, jer je to dugoročno važno za ozdravljenje sistema.

“Kandidati ne treba da ‘hvataju’ vezu kod političkih stranaka, to bi bilo nastavljanje ranije prakse sraslosti između partije i uprave, koja je pogubna za vladavinu zakona”, kazala je Bajramspahić.

Preporučujemo za Vas