Lakša klinička slika ili muka u ćelijama

Ministar pravde i ministarka zdravlja obavili hitnu posjetu Upravi za izvršenje krivičnih sankcija

9295 pregleda 23 reakcija 3 komentar(a)
Sa jučerašnjeg sastanka u UIKS-u, Foto: gov.me
Sa jučerašnjeg sastanka u UIKS-u, Foto: gov.me

Opšte zdravstveno stanje osoba lišenih slobode koje su inficirane kovidom-19 je dobro i najveći broj ima lakšu kliničku sliku ili nema izražene simptome oboljenja.

To je juče saopšteno nakon što su ministar pravde Vladimir Leposavić i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, juče rano ujutru, kako piše, obavili hitnu posjetu Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Razgovarali su sa direktorom Milanom Tomićem i dr Danijelom Stanišić, iz Sektora za zdravstvenu zaštitu UIKS-a.

“Ministri su se detaljno informisali o opštem stanju i uslovima boravka u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, a posebno o stanju lica lišenih slobode inficiranih kovidom-19. Ministarka zdravlja je ovom prilikom utvrdila da je opšte zdravstveno stanje svih inficiranih dobro i da najveći broj ima lakšu kliničku sliku ili nema izražene simptome oboljenja. Utvrđeno je i smanjenje broja inficiranih, gdje je u protekla dva dana registrovano ozdravljenje sedam lica lišenih slobode”, piše u saopštenju.

Navodi se da je Borovinić Bojović najavila je da će pojačati snabdijevanje UIKS-a potrebnom medicinskom opremom i ljekovima, kao i da će na odgovarajući način preisipitati mjere koje se tiču apsolutne zabrane posjeta licima lišenim slobode koji se nalaze u pojedinim odjeljenjima zatvorskog kompleksa.

“Posjeta je završena uz najavu ministarke dr Jelene Borovinić Bojović da će uskoro i lično posjetiti inficirane u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija”. “Vijestima” je 15. decembra iz UIKS-a saopšteno da je 57 osoba lišenih slobode inficirano novim koronavirusom.

Par sedmica ranije - 20. novembra, u toj ustanovi samo jedna osoba lišena slobode bila zaražena kovidom-19.

“Način na koji je došlo do infekcije lica lišenih slobode utvrdiće se epidemiološkim istraživanjem. Podsjećanja radi, lica lišena slobode koja su smještena u UIKS-u imaju kontakt sa službenim licima, kontakt sa advokatima i sudskim vještacima kojima nijesu zabranjene posjete, a izvode se i na zakazana suđenja, bolničke preglede i drugo, gdje ostvaruju dodatne kontakte, na koji način je moglo i doći do infekcije lica lišenih slobode”, piše u odgovorima dostavljenim “Vijestima” iz Službe za odnose sa javnošću UIKS-a. Tada su konstatovali da su sva inficirana lica smještena odvojeno i da im je ordinirana odgovarajuća terapija: “I testiraju se shodno potrebi”.

Nema ni vitamina C

Osuđena i pritvorena lica, međutim, tvrde da na inficirane koronavirusom niko ne obraća pažnju i da nemaju nikakav medicinski tretman.

“Epidemija iza rešetaka se otrgla kontroli. Mnogo osuđenika i pritvorenika je inficirano i zaključano u sobama zbog toga. Niko ih ne liječi, niti obilazi. Mnogi imaju simptome, ali ih niko ne testira”.

U pismu koje su uputili premijeru Zdravku Krivokapiću, navode da su uslovi u spuškom zatvoru kao u logoru Aušvic - oboljelim od koronavirusa ne daju čak ni vitamin C, zaključavaju ih u sobama i tako “muče na svojevrstan način”. Naglašavaju u tekstu da se zbog takvih uslova i odnosa prema njima, osuđenici mogu smatrati logorašima.

“Veliki broj osuđenih lica ima kovid-19, koji se širi nevjerovatnom brzinom, a zdravstvena služba nam kaže da nemaju ni obični vitamin C da nam daju, a kamoli nešto više za liječenje kovida-19. Za takvu situaciju je direktno odgovoran upravnik Milan Tomić, jer je bio u obavezi da odmah obezbijedi svu potrebnu pomoć za ovu vrstu bolesti”, piše u pismu.

Tvrdi da se uprava sveti oboljelima zbog izbornog rezultata u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS).

“Većina oboljelih pati i dušu ispušta na muke u zaključanim sobama, bez zdravstvene pomoći... Molim vas da hitno reagujete i spasite nas ove strahote iz ove fabrike smrti”, piše u pismu poslatom 14. decembra Krivokapiću.

Bonus video: