IJZCG: U UIKS 58 osuđenika zaraženo koronavirusom, pozitivno i 17 zaposlenih

Iz IJZCG su kazali da je tim epidemiologa iz te ustanove u svakodnevnoj komunikaciji sa upravom i medicinskim osobljem UIKS, u sklopu kontinuiranog epidemiološkog nadzora i testiranja na COVID-19, a sve sa ciljem suzbijanja trenutnog i budućeg obolijevanja

7944 pregleda 1 komentar(a)
Zatvor u Spužu (Ilustracija), Foto: Boris Pejović
Zatvor u Spužu (Ilustracija), Foto: Boris Pejović

Od 1. do 18. decembra laboratorijski je potvrđena infekcija novim koronavirusom kod 58 osuđenika u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).

U saopštenju IJZCG se dodaje da je u tom periodu testirano 98 osuđenika.

Iz te zdravstvene ustanove su kazali i da im je 18. decembra dostavljena zvanična informacija da je u UIKS trenutno 17 zaposlenih pozitivno na koronavirus, dok je još devet službenika u samoizolaciji zbog kontakta koji su označeni kao rizični sa labortorijski potvrđenim slučajevima infekcije.

"Broj aktivnih slučajeva infekcije se svakodnevno mijenja u zavisnosti od dinamike registrovanja novih i oporavka postojećih inficiranih osoba", kazali su iz IJZCG.

Oni su saopštili da od samog početka epidemije koronavirusa u Crnoj Gori, pojačano prate epidemiološku situaciju u svim ustanovama kolektivnog smještaja, uključujući i UIKS.

"Od avgusta mjeseca, IJZCG je u CZKPZB registrovao pojavu sporadičnih slučajeva obolijevanja od COVID-19 među osuđenim licima koja su smještena u UIKS-u. Trenutno povećanje broja oboljelih i grupisanje slučajeva registruje se od 1. decembra. Od tada je, zaključno sa 18. decembrom, testirano 98 osuđenih lica. Od tog broja, laboratorijski je potvrđena infekcija novim koronavirusom kod 58 osoba", navodi se u saopštenju IJZCG.

U saopštenju piše da se u skladu sa usvojenim protokolom za postupanje sa oboljelima i njihovim kontaktima, u kojem je posebna pažnja posvećena ustanovama kolektivnog smještaja, svakodnevno sprovode uzorkovanja i laboratorijska testiranja oboljelih, njihovih kontakata, ali i svih drugih članova kolektiva koji prijave pojavu simptoma.

"Institutu za javno zdravlje je 18. decembra dostavljena zvanična informacija da je u UIKS-u trenutno 17 zaposlenih pozitivno na koronavirus, dok je još devet službenika u samoizolaciji zbog kontakta koji su označeni kao rizični sa labortorijski potvrđenim slučajevima infekcije", navodi se u saopštenju.

Iz IJZCG su kazali da je tim epidemiologa iz te ustanove u svakodnevnoj komunikaciji sa upravom i medicinskim osobljem UIKS, u sklopu kontinuiranog epidemiološkog nadzora i testiranja na COVID-19, a sve sa ciljem suzbijanja trenutnog i budućeg obolijevanja.

"Takođe, napominjemo da zdravstvena služba UIKS-a kontaktira sa Institutom za javno zdravlje uvijek kada se donese odluka da je potrebna određena intervencija iz domena naše nadležnosti", zaključuje se u saopštenju.

Povezani članci

16. Decembar 2020.

Korona bukti u spuškom zatvoru

Bonus video: