Carević bi da poruši i izgradi novu kuću

Gradonačelnik Budve već je založio za kreditnu liniju od 800.000 eura

33590 pregleda 490 reakcija 35 komentar(a)
Carević, Foto: Luka Zeković
Carević, Foto: Luka Zeković

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević predao je opštinskom Sekretarijatu za urbanizam zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za gradnju nove kuće u Budvi.

Kako se navodi u zahtjevu u koji su „Vijesti“ imale uvid, Carević je naznačio da se postojeći objekat ruši, a na njegovo mjesto planira gradnja novog.

Uvidom u list nepokretnosti, on je vlasnik jednospratne porodične kuće u Budva polju, koja u osnovi ima 88 kvadrata i dvorišta od 43 kvadrata.

Kuća koja će biti porušena na prizemlju i prvom spratu ima stambene prostore od po 67 kvadrata, a u potkrovlju stambeni prostor od 47 kvadrata.

Prvi čovjek Budve i vlasnik firme “Carinvest” Marko Carević je početkom novembra dobio i saglasnost od Ministarstva održivog razvoja i turizma, odnosno glavnog državnog arhitekte, na idejna rješenja za poslovne objekte na području katastarske opštine Lastva i Glavati, koje pripadaju Grblju.

Urbanističko-tehnički uslovi izdaju se na osnovu planskog dokumenta, odnosno njima se precizira šta je na određenoj lokaciji moguće graditi i prvi je i osnovni papir za dalju proceduru, izrade prvo idejnog rješenja, a potom i glavnog projekta na osnovu kojeg se aminuje gradnja.

Carević je kuću, koju planira da poruši, već založio za kreditnu liniju od 800 hiljada eura, što je kao teret upisano u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine.

Sekretarijatom za urbanizam proteklih četiri godine upravlja kadar Demokrata.

Prvi čovjek Budve i vlasnik firme “Carinvest” Marko Carević je početkom novembra dobio saglasnost od Ministarstva održivog razvoja i turizma, odnosno glavnog državnog arhitekte, na idejna rješenja za poslovne objekte na području katastarske opštine Lastva i Glavati, koje pripadaju Grblju.

Kako se navodi u dokumentaciji, Carević je dobio saglasnost za poslovni objekat na području KO Glavati na urbanističkoj parceli (UP) 145 i 148.

Za poslovno-komercijalni objekat na području KO Glavati, idejno rješenje radio je, navodi se u dokumentaciji, “Studio grad” iz Podgorice.

Na tom području, u vlasništvu “Carinvest” je više od 5.000 metara kvadratnih livada, neplodne zemlje, pašnjaka sa poslovnim zgradama. Osnov sticanja te imovine, prema dostupnoj dokumentaciji, jeste kupovina.

Imovina je opterećena hipotekom na kredit od 1.350.000 eura.

Kako se navodi, kredit je uzet u decembru 2019. godine, sa rokom otplate od 84 mjeseca. I zemljište u Lastvi, gdje je Carević vlasnik više od 10.000 kvadrata koje je kupio, opterećeno je sa dva kredita, zbog čega je stavljena zabrana otuđenja parcela. Kredit od 600.000 eura uzet je na 60 mjeseci otplate, a krajnji rok otplate je 31. mart iduće godine.

Prema navodima iz katastarske evidencije, drugi kredit je od pola miliona eura, na 48 mjesečnih rata, a iz evidencije se vidi da je taj dug trebalo da bude otplaćen u martu ove godine.

U dokumentaciji se navodi da je zemljište i dalje pod hipotekom i pod zabranom otuđenja.

I za kompleks u Lastvi idejno rješenje je radio arhitektonski biro “Studio grad”. Kako je navedeno u dokumentaciji, na osnovu uvida u dokumentaciju, konstatovano je da su arhitektonske karakteristike predloženog idejnog rješenja “u skladu sa smjernicama za arhitektonsko oblikovanje i materijalizaciju objekata i urbanističkim parametrima”.

Glavni državni arhitekta je našao, kako se navodi, da su se stekli uslovi za davanje saglasnosti Marku Careviću i “Carinvestu” na idejno rješenje za izgradnju objekta poslovno-komercijalne namjene.

Carevićeva kompanija godinama unazad uspješno posluje, a on je u svom imovinskom kartonu prijavio da posjeduje milionsku vrijednu imovinu, kako u stambenim i poslovnim prostorima, tako i zemljišnim parcelama, kao i u građevinskoj opreativi koju posjeduje firma.

Sekretarijat godinu krije kome izdaju papire

Iako je zakonom obavezan, Sekretarijat za urbanizam punih godinu na svome zvaničnom sajtu ne objavljuje podatke kome su izdali urbanističko-tehničke uslove. I dok se na sajtu objavljuju podaci o tome ko predaje zahtjeve, podaci o tome kome se daju UT uslovi, od januara nijesu dati na uvid.

Ministarstvo održivog razvoja za razliku od budvanske službe uredno objavljuje sva rješenja koja izdaje.

Novom raspodjelom vlasti u Opštini Budva, Sekretarijat će najvjerovatnije pripasti koalicji koju predvodi Carević.

Bonus video: