Adžović dobila zemljište od Opštine: Ja ću je samo koristiti, kada budu svima rušili objekte neke i meni ruše

“Davanjem na privremeno korišćenje ovog zemljišta, Opština Nikšić doprinijeće unapređenju socijalnog i ekonomskog položaja Roma na teritoriji opštine, i daće podsticaj našoj sugrađanki da nastavi sa bavljenjem stočarstvom“, istakli su iz lokalne uprave

14267 pregleda 21 reakcija 14 komentar(a)
Slavka Adžović, Foto: Svetlana Mandić
Slavka Adžović, Foto: Svetlana Mandić

Nikšićanka Slavka Adžović konačno će moći da odahne - za njenu stoku biće sagrađana štala za koju je novac prikupljen u akciji koju je organizovao vlasnik Farme magaraca Darko Saveljić, uz podršku “Vijesti”, a na jučerašnjoj sjednici Skupštine opštine, na predlog predsjednika Milutina Simovića, usvojena je odluka da joj se na privremeno korišćenje bez naknade ustupi zemljište površine od 797 metara kvadratnih za potrebe izgradnje privremene štale.

“Imajući u vidu činjenicu da je Slavka Adžović jedina Romkinja u Crnoj Gori koja se više od dvije decenije bavi stočarstvom, da joj je u požaru dva puta gorjela štala, da ne posjeduje nikakve nepokretnosti, Opština Nikšić je zbog svih nedaća koje su je zadesile, iskazala razumijevanje i obavezu da podrži njen rad i želju za bavljenjem stočarstvom, tako što će opredijeliti zemljište koje će se Slavki Adžović dati na privremeno korišćenje bez naknade, za potrebe izgradnje privremenog objekta za smještaj životinja“, obrazložili su iz lokalne uprave.

Slavka nema ni pedalj sopstvene zemlje.

Nema ni adekvatnu štalu, mehanizaciju.

Stočarstvom se bavi tridesetak godina, riješena da pošteno zarađuje koru hljeba, jer, kako je to više puta isticala, nikada nije željela da prosi ili da se bavi sakupljanjem sekundarnih sirovina, već da radi.

Nevolja joj nije falilo - vukovi su joj zaklali ovce, ljudi ubili kravu, sijeno gorjelo više puta, tukli joj oca i gluvonijemog brata od ujaka koji sa njima živi, izgorjela je kamp kućica u kojoj je živjela, psi nedavno zaklali i rastjerali stoku…

“Davanjem na privremeno korišćenje ovog zemljišta, Opština Nikšić doprinijeće unapređenju socijalnog i ekonomskog položaja Roma na teritoriji opštine, i daće podsticaj našoj sugrađanki da nastavi sa bavljenjem stočarstvom“, istakli su iz lokalne uprave.

„Zaista sam presrećna i veliko hvala predsjedniku Opštine koji je prepoznao moju muku i rad. Ovo je opštinska zemlja, ja ću je samo koristiti, i kada budu svima rušili objekte neke i meni ruše“, kazala je Adžovićeva “Vijestima“.

Tokom humanitarne akcije prikupljeno je 7.800 eura.

Prethodna štala, koja je izgorjela, nalazila se na opštinskoj zemlji, u naselju ispod Trebjese.

Radovi su počeli, ali su obustavljeni jer je Slavku inspekciji prijavila komšinica, koja je ujedno i njena rođaka, i kojoj se takođe kuća i ostali pomoćni objekti nalaze na opštinskoj zemlji.

“Prošle sedmice je došao advokat Novica Jovović iz Podgorice. Rekao je da je čitao o mojim mukama u ‘Vijestima’ i dao mi je 500 eura. Rekao je i da će mi njegovi prijatelji takođe pomoći. Nijesam mogla da vjerujem i ne znam kako da mu se odužim”, kazala je Slavka.

Nedavno su tokom noći, u tor koji se nalazi pored kuće u kojoj živi Slavkin brat sa porodicom, ušli psi i rastjerali stoku.

Tom prilikom zaklali su sedam-osam ovaca, dok njih tridesetak nijesu uspjeli da nađu.

Slavkino stado brojalo je oko 125 ovaca i jagnjadi i 16 koza i jaradi. Ima i 13 komada krupne stoke.

Prošlog mjeseca u požaru joj je izgorjela kamp kućica u kojoj je deset godina živjela sa sestrom Nadom.

“Nikom se nijesam obratila za pomoć kada mi je kamp kućica izgorjela, ali Ministarstvo rada i socijalnog staranja mi je dalo 500 eura”, kazala je Slavka.

Bonus video: