Kako se razmjenjuju tajne informacije sa NATO: CG će platiti 60.108 eura

Oprema NATO-a instalirana u Ministarstvu odbrane, Ministarstvu vanjskih poslova i Direkciji za zaštitu tajnih podataka
0 komentar(a)
Razmjena informacija, NATO (Novine)
Razmjena informacija, NATO (Novine)
Ažurirano: 30.12.2017. 08:37h

Za održavanje i pružanje usluga korišćenja sistema za razmjenu zaštićenih NATO podataka, čije je uspostavljanje bilo jedan od ključnih preduslova za pristupanje Crne Gore Alijansi, Crna Gora će ove godine platiti 60.108 eura.

To piše u informaciji koju je usvojila Vlada sa predlogom Paketa podrške koji će Crnoj Gori za primjenu i korišenje ovog sistema razmjene povjerljivih podataka sa tijelima Alijanse, pružiti NATO Agencija za komunikacije i informacije (NCIA) iz Brisela.

Cijena usluga od nešto preko 60 hiljada eura odnosi se na period od datuma sticanja svojstva punopravne članice za Crnu Goru u NATO, do kraja ove godine.

Za rad sistema za razmjenu zaštićenih podataka NATO je Crnoj Gori ustupio potrebnu informatičko-tehnološku opremu koja je instalirana na tri tačke - u Ministarstvu odbrane, Ministarstvu vanjskih poslova i Direkciji za zaštitu tajnih podataka. Ta Direkcija je i glavna komunikaciona tačka odakle se razmjenjuju povjerljivi podaci sa sjedištem NATO-a u Briselu.

Oprema je vlasništvo NATO-a, a provajder usluga ima punu kontrolu i upravljanje nad infrastrukturom i sredstvima koji su potrebni za pružanje usluga razmjene tajnih podataka.

Provajder usluga koje pruža ovaj sistem je NCIA čiji je operativni centar u Briselu na raspolaganju korisnicima sistema čitave godine. Država-korisnik za to plaća.

Paket podrške sa NCIA država-korisnik potpisuje na godišnjem nivou, u zavisnosti od potrebe, obima i prirode usluga koje joj NCIA pruža.

Pored razmjene NATO tajnih podataka, sistem koji je već u upotrebi u Crnoj Gori, koristiće se i kao infrastruktura za NATO sisteme za nadzor i kontrolu vazdušnog prostora u Vazduhoplovnom operativnom centru Vojske Crne Gore.

Taj sistem već obavlja razmjenu podataka o situaciji u vazdušnom prostoru sa NATO SHAPE komandom u Monsu, a preko filtera u Hrvatskoj.

Crna Gora je inače, dugoročnim planom razvoja sistema odbrane, predvidjela da najkasnije do 2023. uspostavi stalnu razmjenu podataka sa Alijansom. Sve to u okviru NATO integrisanog sistema vazdušne i raketne odbrane, koji će podrazumijevati i izgradnju modernog osmatračnog radara koji je planiran i na vrhu brda Vrsuta kod Bara.

Bonus video: