Otpravniku ŽICG oprostili tragediju

“Rosić je u dobrim odnosima sa šefom stanice. Vjerujemo da je zbog toga Vujović vratio na posao, odnosno zaposlio ga u Bijelom Polju kao telegrafistu. Tamo je radio par dana i prebačen je u Podgoricu. Spekuliše se da će ponovo biti raspoređen za otpravnika vozova. Ako su naši direktori zaboravili nesreću u Žarima, nadamo se da javnost nije, ali da nijesu ni nadležni koji će valjda ispitati odluku Vujovića”
103 pregleda 9 komentar(a)
Otpravnik, Foto: Savo Prelević
Otpravnik, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.12.2017. 21:02h

Nekadašnji otpravnik vozova u stanici Mojkovac - Novo Rosić u čijoj smjeni se 2012. dogodila nesreća u tunelu Žari, kada su poginula dva radnika, ponovo je zaposlen u Željezničkoj infrastrukturi Crne Gore.

Rosić je zaposlen nedavno, na oglasu kojim je to preduzeće oglasilo potrebu za žurnalistom. Konkurs je trajao tri dana, od čega su dva bili vikend.

Sagovornici “Vijesti” iz ŽICG tvrde da je Rosić dobio otkaz nakon nesreće u kojoj su stradala dva radnika novosadske firme Zgop Ranko Kašiković (53) i Goran Gavrić (55), dok su tri osobe teško povrijeđene.

Zbog te nesreće Rosić je osuđen na šest mjeseci zatvora, a i Golub Dulović na četiri, a rukovodilac novosadske firme Veljko Marković na godinu i po.

“Otpravnici Golub Dulović i Novo Rosić bili su smjeni kada je došlo do udesa u tunelu Žari, između Mojkovca i Bijelog Polja. Rosić je i dobio otkaz jer je tada pustio voz na radnike koji su u zatvorenom tunelu izvodili radove. Njih dvojica su poginuli, a povrijeđeno je 28 putnika lokalnog voza. Sada je vraćen na posao po nalogu direktora Sektora za upravljanje i regulisanje saobraćaja u ŽICG Predraga Vujovića”, tvrde sagovornici iz tog preduzeća, koji su tražili anonimnost zbog straha od odmazde.

Iz ŽICG nijesu odgovorili “Vijesti” - od kada Rosić radi u ŽICG, da li je bio otpravnik vozova u trenutku kad se desila nesreća u tunelu Žari, da li je tada dobio otkaz.

Nijesu odgovorili ni na pitanje da li je ponovo dobio posao i ko ga je pozvao da se vrati u ŽICG.

Izvori iz tog preduzeća smatraju da Rosić nikako ne bi smio ponovo da radi u ŽICG.

“Rosić je u dobrim odnosima sa šefom stanice. Vjerujemo da je zbog toga Vujović vratio na posao, odnosno zaposlio ga u Bijelom Polju kao telegrafistu. Tamo je radio par dana i prebačen je u Podgoricu. Spekuliše se da će ponovo biti raspoređen za otpravnika vozova. Ako su naši direktori zaboravili nesreću u Žarima, nadamo se da javnost nije, ali da nijesu ni nadležni koji će valjda ispitati odluku Vujovića”, tvrde izvori iz ŽICG.

Nesreća u tunelu Žari dogodila se 13. novembra 2012. godine.

Lokalni voz Bar - Bijelo Polje, u tunelu broj 161 - Mojkovac Žari, naletio je na građevinsku mašinu novosadske firme Zgop koja je na tom dijelu izvodila radove na sređivanju pruge.

Iz ŽICG tada je saopšteno da se lokalni putnički voz, koji je iz Mojkovca krenuo za Bijelo Polje u 17:42 pošto je na izlaznom signalu dobio slobodan prolaz odnosno zeleno svjetlo i pošto mu je otpravnik vozova u stanici Mojkovac dao signal da krene, sudario se na ulazu u tunel između Rudnice i Žari u 17:45 časova sa radnom mašinom angažovanom za radove na željezničkoj infrastrukturi na remontu pruge.

Rosić je primljen konkursom kojim je tražen žurnalist. Žurnalist, odnosno žurnalistkinja je osoba koja je na Željeznici zadužena, između ostalog, i za unos, analizu i ažuriranje podatka.

Iz tog preduzeća ranije nijesu odgovorili “Vijestima” da li se radi o potencijalno namještenom konkursu jer je trajao tri dana i da li su upoznati sa preporukom ASK da konkurs ne traja kratko zbog sumnje u moguću zloupotrebu.

Agencija za sprečavanje korupcije je prije nekoliko dana ponovila ranija upozorenja da su oglasi na dva ili tri dana nezakoniti. Ona je ovaj put opomenula dva podgorička javna gradska preduzeća i jedno pljevaljsko.

Bonus video: