USSCG: Vlada da koriguje izmjene Zakona o državnim službenicima

"Kao i na izmjene koje se odnose na kriterijume radno i profesionalno iskustvo zaposlenog kao preduslov za obavljanje određenih rukovodnih poslova u javnoj upravi, te produženje trajanja statusa vršioca dužnosti do jedne godine", kaže se u saopštenju

3413 pregleda 4 komentar(a)
USSCG, Foto: Ilustracija
USSCG, Foto: Ilustracija

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) zatražila je da Vlada preispita i koriguje predložene izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

"Izmjenama se značajno degradiraju postojeća rješenja u dijelu stručnosti, kompetentnosti, uslova za zasnivanje radnog odnosa i obavljanje poslova u državnoj administraciji", kaže se u saopštenju Izvršnog odbora USSCG.

Kako se navodi, to se posebno odnosi na brisanje odrednice kojom se onemogućava zasnivanje radnog odnosa licu protiv kojeg je pokrenut krivični postrupak.

"Kao i na izmjene koje se odnose na kriterijume radno i profesionalno iskustvo zaposlenog kao preduslov za obavljanje određenih rukovodnih poslova u javnoj upravi, te produženje trajanja statusa vršioca dužnosti do jedne godine", kaže se u saopštenju.

Izvršni odbor USSCG očekuje da Vlada preispita i koriguje predložene izmjene i dopune, kako se ne bi narušavali jednom već uspostavljeni principi.

"U suprotnom, postoji opravdano strahovanje da takvo postupanje postane praksa i u regulaciji drugih zakona", kaže se u reagovanju.

Bonus video: