„Unapređivanje reproduktivnog zdravlja“: Izneseni podaci za Crnu Goru i primjeri dobre prakse

Konferencija je okupila predstavnike zdravstvenih institucija, organizacija civilnog društva, državne i lokalnih uprava, medija, projektnih partnera iz Crne Gore i drugih zemalja

4124 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

NVO Fors Montenegro organizovala je dvodnevnu konferenciju „Unapređivanje reproduktivnog zdravlja“ u cilju razmjene iskustava, mišljenja, modela dobre prakse i naučenih lekcija kada je u pitanju pomenuta oblast.

Konferencija je okupila predstavnike zdravstvenih institucija, organizacija civilnog društva, državne i lokalnih uprava, medija, projektnih partnera iz Crne Gore i drugih zemalja.

Na otvaranju Konferencije govorili su dr Mevlida Gusinjac, generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja Crne Gore, Arben Osmani, predstavnik partnerske organizacije ECMI, i Veselin Šturanović, izvršni direktor Fors Montenegra, dok su govornici u okviru panel diskusija bili stručnjaci iz Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje, Kliničkog centra Crne Gore i ostalih zdravstvenih institucija, kao i predstavnici organizacija civilnog društva koje su aktivne u ovoj oblasti.

„Oni su tokom dva dana iznijeli podatke i situaciju vezane za reproduktivno zdravlje u Crnoj Gori i regionu, prevenciju, otkrivanje i liječenje karcinoma grlića materice i karcinoma dojke, primjere dobre prakse u ovoj oblasti, značaj uključivanja svih segmenata društva u očuvanje zdravlja“, navodi se u saopštenju za javnost.

Konferencija je organizovana u sklopu projekta „Cares“, koji finansira Evropska unija, a sufinansira Ministarstvo javne uprave.

Ostale projektne aktivnosti su uključivale nabavku opreme za zdravstvene institucije u sjevernom regionu Crne Gore ukupne vrijednosti preko 83 hiljade eura, organizovanje preventivnih ginekoloških i pregleda dojki za žene iz ciljnih opština, kao i kampanju informisanja o značaju prevencije u očuvanju reproduktivnog zdravlja, sa naglaskom na prevenciju karcinoma dojke i grlića materice.

Projekat se završava krajem godine, a u Crnoj Gori se sprovodi u opštinama Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Petnjica, Plav, Kolašin, Mojkovac i Rožaje.

Bonus video: