Štedi se za raskoš na „onome svijetu”

“Život je kratak, mi smo na svijetu samo u prolazu. Na onom drugom životu i svijetu želimo da provedemo vječnost u lijepim kućama“, objašnjava on

15366 pregleda 8 komentar(a)
Obijena grobnica, Foto: Tufik Softić
Obijena grobnica, Foto: Tufik Softić

Kada se nedavno “Vijestima” iz Njemačke javio Halem Selimović sa pričom o tome kako je pokradena grobnica njegovih sestara na romskom groblju, u objektiv novinarske kamere stali su nevjerovatno veliki i skupi nadgrobni spomenici i kapele na Gradinskom polju, udaljenom od Berana nekoliko kilometara.

Manjeg groblja, a više lijepo uređenih i skupo sagrađenih kapela, u ovom dijelu Crne Gore sasvim sigurno nema.

Selimović objašnjava da to nije specifičnost samo beranskih Roma, već da je stvar tradicije - da se za kratkog i siromašnog života u nerijetko trošnim kućama, čitavog života štedi za “vječne kuće”.

“Život je kratak, mi smo na svijetu samo u prolazu. Na onom drugom životu i svijetu želimo da provedemo vječnost u lijepim kućama“, objašnjava on.

Nije romsko groblje u Beranama bilo oduvijek na Gradinskom polju. Nekada se nalazilo na Rudešu, ali je neko odlučio da ga izmjesti što dalje od grada kada je pravljena fabrika celuloze i papira. Tada je locirano pet kilometara od njihovog naselja Donji Talum, pored starog puta za Andrijevicu.

“Vidite okolo. To je bilo ovako, šikara. Ali smo mi to sve uredili i sad imamo najljepše groblje“, priča Selimović.

Odmah pored grobnice njegovih sestara su još dva velika spomenika. Ipak, ne samo u porodici Selimović, već i na čitavom groblju, grandioznošću se odvaja kapela koju je davno, poslije smrti svoga muža, napravila Ismeta Selimović, koja je kasnije tu sahranjena. Kapela je vjerovatno najskuplji nadgrobni spomenik na sjeveru i koštala je svojevremeno navodno sto hiljada maraka. Potpuno je obložena mermerom, dok su na zidovima i vratima ugrađena blindirana stakla.

 Kapela od navodno 100 hiljada maraka
Kapela od navodno 100 hiljada marakafoto: Tufik Softić

Vandali su prije nekoliko godina pokušali da isprobaju da li je staklo stvarno neprobojno, pa su gađali kamenjem i pucali iz pištolja.

“Drugom prilikom je neko ukrao bakarne oluke i oštetio mermene ploče. Ne znam kakav je to narod kada ne poštuje svetinje. Jedne godine su lopovi provalili i grobnicu porodice Rizvanović i pokrali neko zlato“, kaže Halem.

Nijesu samo Selimovići napravili velike grobnice. Okolo ih je mnogo. Na njima su često ispisane i čitave porodične istorije. Zelena, koja živi u Francuskoj, sebi, svom mužu Zuhdiji i njegovoj drugoj ženi Darinki je podigla zejednički spomenik. Na blistavom mermeru uklesana je njihova fotografija. Naslonjeni na “mercedes“ registarskih oznaka italijanskog grada Padove.

“I pored Darinke vihor života stvorio je naš život. Imali smo jedno drugo 25 godina. Povratak kući, četiri mjeseca i deset dana lijepog života. Zuhdija, 5. januar mi je odneo sve, tvoja Zelena“, zapisala je ispod fotografije još prije dvadeset godina.

Hazbo Rizvanović je negdje daleko iz inostranstva svojoj mladoj supruzi Gizeli, sa kojom nije imao djece, napravio otvorenu kapelu i isklesao veliko srce od crvenog mermera.

Njegov prezimenjak Ramiz poživio je, međutim, dugo i izrodio devetoro djece i pedeset sedam unučadi, a naručio je da se na grobu ukleše: “Pod ovom hladnom mramornom pločom, posetom svih moje večne kuće, zasija me sunce vruće“.

Zineta Selimović je 1997. godine ostavila poruku: “Al’ kad stisnem bolno čelo, ko kroz san se sjetim svega, da sam uvijek tajno zebla od prokletstva današnjega“.

Iako su Romi u Beranama uglavnom islamske vjeroispovijesti, oni su izmiješali vjerske simbole, tako da se na groblju mogu vidjeti i simboli drugih vjera, što se objašnjava time da poprimaju običaje država u kojima su živjeli.

U Beranama je sve manje domaćinstava domicilnih Roma, ali ih je zato rasutih po svijetu ko zna koliko.

Svi oni koji su rođeni u ovom gradu, bilo gdje da žive, ostavljaju “amanet” da se sahrane na jedinom njihovom parčetu zemlje - na Gradinskom polju, odakle “puca” pogled na nebo i široku limsku dolinu.

Policija na tragu lopovima koji su oskrnavili i opljačkali grobnicu

Beranska policija saopštila je da je na tragu počiniocima koji su oskrnavili grobnicu i ukrali dragocjenosti koje su u njoj pronašli.

Sagovornik iz policije je rekao da su pronađeni određeni predmeti i da su ih poslali na vještačenje u Forenzički centar u Danilovgrad, radi izuzimanja tragova.

“Izvršili smo pretres kuća nekoliko osoba. Predmet je u radu i trudimo se da obezbijedimo materijalne dokaze“, kazao je on.

Selimović priča da lopovi nisu oštetili grobnicu spolja, već su je otkopali i iz nje ukrali zlato i druge dragocjenosti sa kojima se, prema romskom običaju, umrli sahranjuju.

“Bilo je tu dosta dragocjenosti. Naši običaji su takvi da umrle sahranjujemo sa onim što su voljeli da nose“, objašnjava on.

Kaže da su lopovi pajserom otvorili oba sanduka i sa leševa pokrali zlato i sve što su vrijedno našli.

Bonus video: