HRA: Ponoviti i pisano testirnaje kandidata za sudije, ne samo intervjue

"Najnovije nezakonito postupanje Sudskog savjeta vodi novoj povredi postupka izbora kandidata za sudije i povlači dodatnu odgovornost njegovih članova za kršenje člana 56 Zakona o upravnom sporu,koji ga obavezuje da otkloni sve primjedbe navedene u presudi" napominju u HRA

2145 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: HRA
Ilustracija, Foto: HRA

Akcija za ljudska prava HRA zatražila je od Sudskog savjeta da postupak izbora 10 kandidata za sudije osnovnih sudova, naložen presudom Upravnog suda, ponovo sprovede u cjelosti, tako da ponovi i pisano testiranje, a ne samo intervjue, kako je Savjet odlučio na sjednici 22. decembra.

Presudom Upravnog suda, kojom je poništena odluka Sudskog savjeta o izboru deset kandidata, utvrđene su tri nepravilnosti kod pisanog testiranja i ocjenjivanja, što je faza postupka koja prethodi intervjuima.

"Prvo, utvđeno je da je predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore i Komisije za testiranje morala biti izuzeta iz procedure izbora u odnosu na kandidatkinju N.V., koja je ćerka njene kume, drugo, utvrđeno je da nijesu svi članovi Komisije za testiranje učestvovali u pregledanju i ocjenjivanju pisanih testova, i treće, utvrđeno je da odluka o predlogu ocjene koju je donijela Komisija za testiranje nije bila odgovarajuće obrazložena posebno u odnosu na kriterijum "obrazloženje razloga za odluku iz krivične oblasti" " saopšteno je iz HRA.

Kako je zakonom propisano da se intervjui sprovode samo s onim kandidatima koji su na pisanom testu ostvarili najmanje 60 bodova, a kako je Upravni sud utvrdio nepravilnosti u vezi pisanog testiranja, ponavljanjem samo intervjua bez ponovnog testiranja, tvrde u HRA, Sudski savjet nezakonito favorizuje one koji su ostvarili uslov da pristupe intervjuima u nezakonito sprovedenoj proceduri i time ne sprovodi presudu Upravnog suda.

Poručuju da Sudski savjet ne može samovoljno da odluči da dio nepravilnosti koje je Upravni sud utvrdio ostavi po strani, "već mora sve da ispravi i sudsku odluku sprovede onako kako ona glasi".

"Najnovije nezakonito postupanje Sudskog savjeta vodi novoj povredi postupka izbora kandidata za sudije i povlači dodatnu odgovornost njegovih članova za kršenje člana 56 Zakona o upravnom sporu,koji ga obavezuje da otkloni sve primjedbe navedene u presudi" napominju u HRA.

Pismo upućeno Sudskom savjetu je proslijeđeno i ministru pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimiru Leposaviću.

Bonus video: