Vlada utvrdila Predlog izmjena zakona o zdravstvenom osiguranju

“Radi obezbjeđenja bolje dostupnosti kvalitetnih i bezbjednih ljekova i pružanja osiguranicima mogućnosti da biraju lijek koji se nalazi na osnovnoj listi ljekova ili lijek koji je terapijska paralela i nalazi se na doplatnoj listi ljekova, Vlada je donijela dopunu Uredbe o kriterijumima za stavljanje, odnosno skidanje ljekova sa Liste ljekova”, navodi se u saopštenju
2 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 28.12.2017. 21:09h

Vlada je danas utvrdila Predlog izmjena zakona o zdravstvenom osiguranju, koje se odnose na produženje trajanja ugovora za pružanje zdravstvenih usluga van Zdavstvene mreže na dvije godine, čime će se obezbijediti racionalnije zaključivanje ugovora.

Iz Vladine Službe za odnose sa javnošću saopšteno je da se takođe, produžava i rok za sprovođenje i ostvarivanje dopunskog zdravstvenog osiguranja.

“Radi obezbjeđenja bolje dostupnosti kvalitetnih i bezbjednih ljekova i pružanja osiguranicima mogućnosti da biraju lijek koji se nalazi na osnovnoj listi ljekova ili lijek koji je terapijska paralela i nalazi se na doplatnoj listi ljekova, Vlada je donijela dopunu Uredbe o kriterijumima za stavljanje, odnosno skidanje ljekova sa Liste ljekova”, navodi se u saopštenju.

Utvrđenim dopunama se propisuje da cijena lijeka koji se nalazi na doplatnoj listi ljekova može da bude veća do pet eura u odnosu na cijenu lijeka koji se nalazi na osnovnoj listi ljekova, u okviru istog INN-a, istog ili srodnog farmaceutskog oblika i iste jačine, ako mu cijena nije veća od deset eura.

U cilju obezbjeđivanja uslova za stavljanje na tržište isključivo bezbjednih proizvoda i usklađivanja sa propisima Evropske unije, Vlada je utvrdila izmjene i dopune Zakona o opštoj bezbjednosti proizvoda.

“Izmjenama se, pored ostalog, preciznije definišu obaveze proizvođača i distributera u pogledu proizvoda koji se isporučuju ili su isporučeni na tržište. Takođe, bitna novina je da ograničavanje stavljanja i isporuke proizvoda na tržište te povlačenje ili opoziv proizvoda, ne isključuju krivičnu odgovornost proizvođača odnosno distributera”, saopšteno je iz Vlade.

Radi obezbjeđenja sprovođenja Zakona o bezbjednosti hrane i potpunog usaglašavanja sa pravnom tekovinom Evropske unije, Vlada je donijela uredbe o zahtjevima za proizvode biljnog porijekla (klice) i dodacima hrani za životinje i premiksima koji se mogu stavljati na tržište.

“Ovim dokumentim se obezbjeđuju sveobuhvatni sistem bezbjednosti proizvoda biljnog porijekla i hrane za životinje, sa jasno definisanim obavezama i odgovornostima subjekata u poslovanju”, dodaje se u saopštenju.

Vlada je usvojila Predlog akcionog plana za implementaciju Strategije poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju za narednu godinu, sa izvještajem o sprovođenju mjera predviđenih akcionim planom za implementaciju Strategije poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju za ovu godinu.

“Aktivnosti predviđene Akcionim planom predstavljaju kontinuitet aktivnosti realizovanih prethodnim, uz niz novih aktivnosti koje bi trebalo da doprinesu razvijanju funkcionalnog saobraćajnog sistema, uz stalno smanjivanje broja poginulih i teško povrijeđenih u drumskom saobraćaju”, rekli su iz Vlade.

U diskusiji je, kako se dodaje, konstatovano da uprkos akcionim planovima nedostatak opšte svijesti o bezbjednosti saobraćaja i saobraćajne kulture u cjelini.

Vlada se upoznala sa činjenicom da je Radio i Televizija Crne Gore u skladu sa Zakonom o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore dostavila svoj predlog Ugovora o pružanju javnih usluga između RTCG i Vlade za period od naredne do 2020. godine i konstatovala da će Direktorat za medije nastaviti aktivnosti na konačnom definisanju, shodno Zakonu, prava i obaveza ugovornih strana.

Vlada je usvojila Informaciju o Predlogu sporazuma o sprovođenju projekta tehničke podrške između italijanske regije Pulja i Ministarstva evropskih poslova Crne Gore i Predlogu sporazuma o sprovođenju projekta tehničke podrške između Pulje i Ministarstva finansija u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru za period 2014-2020, s predlozima sporazuma.

“Programom su obuhvaćene cjelokupne teritorije Crne Gore i Albanije, dva regiona Italije – Pulja i Molize sa osam provincija. Program obuhvata sredstva iz Evropskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA)”, navodi se u saopštenju.

Sedmogodišnji budžet iznosi 92,71 milion eura, uključujući i nacionalno kofinansiranje dok ukupan iznos bespovratnih sredstava EU na raspolaganju korisnicima u ovom programu iznosi 78,8 miliona eura.

Donijet je Program monitoringa životne sredine Crne Gore za narednu godinu. Dokument obuhvata sedam programa kvalitet vazduha, program monitoringa alergenog polena u vazduhu, sadržaj opasnih i štetnih materija u zemljištu, stanje ekosistema priobalnog mora Crne Gore, stanje biodiverziteta, buka u životnoj sredini i radioaktivnost.

Kako je u raspravi istaknuto, Program će realizovan u skladu sa smjernicama Evropske unije u toj oblasti, dok će rezultati monitoringa poslužiti u definisanju preporuka i mjera koje treba sprovesti u narednom periodu u cilju poboljšanja stanja.

Vlada je utvrdila Predlog izmjena i dopuna zakona o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora kojim se bolje štiti to područje sa svjetske baštine UNESCO-a, dok se istovremeno rješenja usklađuju sa novim Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Vlada je, u okviru kadrovskih pitanja, imenovala Aliju Košutu na dužnost direktora Uprave za inspekcijske poslove i dala saglasnost za imenivanje Valentine Radulović Šćepanović na dužnost direktorice Zavoda za intelektualnu svojinu, Milana Tomića na dužnost direktora Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija i Dragana Kovačevića na dužnost direktora Uprave za nekretnine.

Bonus video: