Brojne nepravilnosti u poslovanju Doma starih u Risnu: Sporne isplate zaposlenima, javne nabavke...

Utvrđeno je da je Dom starih izvršio isplatu 13.450 eura neto naknada zaposlenima po osnovu rada u komisijama i radnim timovima, ali i naknada po osnovu jednokratnih novčanih davanja od 9.600 eura, a da nije izvršio obračun i plaćanje poreza

33925 pregleda 280 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Dom starih Risan
Foto: Dom starih Risan

Senat Državne revizorske institucije (DRI) dao je uslovno mišljenje na godišnji finansijski izvještaj, a negativno na reviziju pravilnosti poslovanja Doma starih “Grabovac” u Risnu.

Zbog karaktera utvrđenih nepravilnosti i propusta u radu, DRI je odlučio da će svoje nalaze dostaviti državnom tužilaštvu na ocjenu i mišljenje, ali i Ministarstvu finansija i socijalnog staranja i skupštinskom Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje na upoznavanje.

Revizijom su utvrđene neusklađenosti poslovanja Dom starih sa mnogim pravnim aktima, među kojima su sa Zakonom o državnoj imovini, Zakon o javnim nabavkama, Zakonom o porezu na dohodak fizičkih lica.

Utvrđeno je da je Dom starih izvršio isplatu 13.450 eura neto naknada zaposlenima po osnovu rada u komisijama i radnim timovima, ali i naknada po osnovu jednokratnih novčanih davanja od 9.600 eura, a da nije izvršio obračun i plaćanje poreza.

“Subjekat revizije je dužan da prilikom isplata naknada zaposlenima po osnovu rada u komisijama i radnim timovima, obračuna, obustavi i uplati porez na dohodak fizičkih lica i doprinose za obavezno socijalno osiguranje, prema propisima koji važe na dan isplate, kako je to propisano Zakonom o porezu na dohodak fizičkih lica i Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje”, navodi se u nalazu revizora.

Upoređujući zahtijevana sredstva Doma od Ministarstva rada i socijalnog staranja, utvrđeno je da je prenos više od 136.000 eura izvršen sa pozicija koje nisu planirane za te namjene.

Revizori su poručili da Ministarstvo treba da budžetska sredstva koristi po dinamici, u granicama i za namjene.

Uvidom u Plan javnih nabavki utvrđeno je da subjekt revizije nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama odredio predmet nabavke pri planiranju nabavke roba (lift za invalidna lica i kućište lifta) na način da isti predstavlja tehničku, tehnološku, funkcionalnu ili drugu cjelinu, dok je za nabavku roba (sredstava za održavanje higijene) podijelio predmet nabavke na pet pojedinačnih nabavki malih vrijednosti u iznosu od po 5.000 eura. “Te na taj način izbjegao primjenu zakona”, navodi se u nalazu revizora. Revizijom je utvrđeno da Dom svakako ne obezbjeđuje evidenciju sprovedenih postupaka javnih nabavki na način kako je to propisano zakonom i tada važećim Pravilnikom o evidenciji sprovedenih postupaka javnih nabavki, ali obezbeđuje Knjigu evidencije koja, ističe se, ne sadrži sve podatke o sprovedenim javnim nabavkama.

Utvrđeno je i da subjekt revizije nije prije zaključivanja ugovora o javnoj nabavci obezbijedio od izabranog ponuđača original ili ovjerenu kopiju dokaza o ispunjavanju uslova za učešće u postupku javne nabavke, što nije u skladu sa zakonom, kao i da je zaključio ugovor prije dostavljanja garancije za dobro izvršenje ugovora od strane izabranog ponuđača, a jedan ugovor o javnoj nabavci nije u utvrđenom roku objavio na portalu javnih nabavki...

Revizijom je utvrđeno da ne obezbjeđuje kontrolu upotrebe službenog vozila i potrošnju goriva kako je predviđeno Uredbom i Pravilnikom.

U postupku revizije je utvrđeno da Dom nije organu uprave nadležnom za poslove imovine dostavio podatke o pokretnim i nepokretnim stvarima sa kojima raspolaže...

“U postupku revizije je utvrđeno da je objekat subjekta revizije “G” paviljon (evidentiran u poslovnim knjigama 31.decembra 1998. godine), upisan sa teretom nedostatka upotrebne dozvole, objekat za palijativnu njegu upisan je sa teretom prekoračenja dozvole za izgradnju u površini od 220 m2, dok poslovno-stambeni objekat, koji je sagrađen 2002. godine, nije upisan u Registar nepokretnosti.

DRI nije prihvatio primjedbe rukovodstva Doma.

Bonus video: