Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da Agenciji dostavi izvještaj o prihodima i imovini

ASK: Andrija Mandić prekršio zakon

“Mandić nije iskoristio svoje zakonsko pravo da kao stranka učestvuje u postupku i da se izjasni na navode u vezi pokrenutog postupka, a takođe nije iskoristio svoje zakonsko pravo i nije se izjasnio na rezultate ispitnog postupka, iako je akte Agencije od 24. septembra i od 5. novembra uredno primio”

15655 pregleda 14 komentar(a)
: Prije Mandića, ASK potvrdila da je i Zečević (skroz lijevo) prekršio zakon, Foto: Luka Zeković
: Prije Mandića, ASK potvrdila da je i Zečević (skroz lijevo) prekršio zakon, Foto: Luka Zeković

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić prekršio Zakon o sprečavanju korupcije.

Ta institucija slučaj protiv njega pokrenula je u drugoj polovini septembra, na osnovu pitanja Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG).

CIN-CG tada je pitao Agenciju - da li je pokretala postupak protiv lidera Nove sprske demokratije (NSD) i predsjednika podgoričkog odbora njegove partije, poslanika Radoša Zečevića, zbog sumnje da nisu ispunili zakonske obaveze. Mandić je 15. juna podnio ostavku na mjesto poslanika, koja je dan kasnije konstatovana na sjednici Skupštine Crne Gore. Njegovo mjesto je popunio Zečević.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da Agenciji dostavi izvještaj o prihodima i imovini u roku od 30 dana od dana prestanka ili postavljanja na javnu funkciju, a predstavnici NSD to nisu uradili u zakonskom roku.

Agencija je tada protiv njih pokrenula postupke.

“Mandić nije iskoristio svoje zakonsko pravo da kao stranka učestvuje u postupku i da se izjasni na navode u vezi pokrenutog postupka, a takođe nije iskoristio svoje zakonsko pravo i nije se izjasnio na rezultate ispitnog postupka, iako je akte Agencije od 24. septembra i od 5. novembra uredno primio”, navodi se u obrazloženju odluke koju potpisuje direktorica Jelena Perović. Iz službene evidencije javnih funkcionera utvrđeno je da on nije dostavio imovinski karton u zakonskom roku od 30 dana.

Mandić je bio posljednji na izbornoj listi koalicije “Za budućnost Crne Gore”, a Zečević je nastavio da bude poslanik i u ovom sazivu Skupštine Crne Gore. Agencija je početkom novembra potvrdila da je Zečević prekršio zakon. Zbog kršenja zakona, propisana je novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Preporučujemo za Vas