Samostalnost Tuzi ne košta Podgoricu

Predviđeno da se Opština finansira iz sopstvenih i ustupljenih prihoda, Egalizacionog fonda, budžeta države i Glavnog grada u visini operativnih izdataka opštine, utvrđenih sporazumom Opštine i Glavnog grada
163 pregleda 1 komentar(a)
Tuška skupština, Foto: Borko Ždero
Tuška skupština, Foto: Borko Ždero
Ažurirano: 28.12.2017. 19:31h

Iz Glavnog grada tvrde da će samostalnost Tuzi neznatno uticati na smanjenje prihoda Podgorice, ali su istakli da još uvijek nije rađena posebna analiza.

„Budući da će, shodno Zakonu o Glavnom gradu, Tuzi tek od prvog septembra 2018. godine postati samostalna opština, još uvijek nije rađena posebna analiza, ali stava smo da će to neznatno uticati na smanjenje prihoda Grada”, saopšteno je iz Glavnog grada.

Smatraju da će priliv prihoda u gradsku kasu po osnovu poreza na nepokretnost, kao i prireza i poreza na zarade biti takođe neznatno smanjeni, odnosno neće bitno uticati na visinu naplate.

Porez na dohodak fizičkih lica ubira se na osnovu prijavljenog mjesta registracije firme u poreskom registru.

Iz Glavnog grada su objasnili da će prihode od poreza na dohodak fizičkih lica i prireza porezu na dohodak fizičkih lica od kompanije “"13. jul Plantaže" i dalje pripadati budžetu Glavnog grada.

“Jer je kompanija '13. jul Plantaže' registrovana sa sjedištem u Glavnom gradu Podgorici, prihodi od poreza na dohodak fizičkih lica i prireza porezu na dohodak fizičkih lica će pripadati budžetu Glavnog grada”, navode iz Glavnog grada.

Iz Gradske opštine Tuzi nijesu odgovorili na pitanja „Vijesti” da li je i kakve aktivnosti rukovodstvo te GO preduzimalo povodom samostalnosti.

Nije odgovoreno na pitanje da li znaju koliko će samostalna Opština Tuzi imati prihoda, da li je u toku priprema za osnivanje neophodnih preduzeća i ustanova za to područje.

Predviđeno da se Opština finansira iz sopstvenih i ustupljenih prihoda, Egalizacionog fonda, budžeta države i Glavnog grada u visini operativnih izdataka opštine, utvrđenih sporazumom Opštine i Glavnog grada.

Međutim, nejasno je još uvijek kako će biti raspoređeni prihodi od poreza za nepokretnosti iduće godine, odnosno ko će ih prihodovati, jer će devet mjeseci funkcionisati u sklopu Glavnog grada, a od septembra će dobiti samostalnost .

Prema popisu iz 2011. godine na području Gradske opštine Tuzi živjelo je 12.096 stanovnika.

Budžet GO Tuzi za ovu godinu iznosio je 2,3 miliona eura.

Samostalna Opština treba da ima svoja preduzeća, ispostave Zavoda za zapošljavanja, Poreske uprave, nove registarske oznake za automobile, pozivni broj.

Bonus video: