Borovinić Bojović: Digitalizacija procedura je ključ efikasnog odgovora na COVID 19

Iz Ministarstva su kazali da je Borovinić Bojović naložila svim djelovima zdravstvenog sistema da po detaljnim uputstvima krenu u logističke i kadrovske pripreme za implementaciju potpuno novog digitalnog sistema na kojem će se bazirati budući procesi

6147 pregleda 3 komentar(a)
Borovinić Bojović i Brajović, Foto: Ministarstvo zdravlja
Borovinić Bojović i Brajović, Foto: Ministarstvo zdravlja

Digitalizacija ključnih procedura u vrijeme pandemije koronavirusa je neophodna radi efikasnog odgovora na COVID 19, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Borovinić Bojović sastala se sa šeficom Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Minom Brajović, sa kojom je razgovarala o potrebi rješavanja problema i nelogičnosti u dosadašnjem načinu upravljanja podacima u kliničkom menadžmentu.

Iz Ministarstva zdravlja kazali su da su u fokusu bili procesi nacionalnog odgovora na COVID 19 pandemiju.

„Borovinić Bojović istakla je da je digitalizacija ključnih procedura u vremenu pandemije ključ efikasnog odgovora na COVID 19“, navodi se u saopštenju.

Ona je rekla da očekuje da će konkretna digitalna rješenja za unapređenje nadzora, privatnost i analizu svih podataka, ali i rješenja koja su u funkciji kliničkog menadžmenta, a posebno pripreme za distribuciju i administriranje vakcine, kao i sprovođenje krizne komunikacije, upotpuniti arsenal mjera čiji je cilj efikasna kontrola i praćenje transmisije.

Iz Ministarstva su kazali da je Borovinić Bojović naložila svim djelovima zdravstvenog sistema da po detaljnim uputstvima krenu u logističke i kadrovske pripreme za implementaciju potpuno novog digitalnog sistema na kojem će se bazirati budući procesi.

Ona je navela da očekuje da će i ostali strateški, multilateralni i bilateralni partneri Vlade slijediti primjer SZO i podržati razvoj i ulaganje u digitalne servise u sektoru zdravlja.

Navodi se da progresivne tehnologije moraju da budu dio temelja budućeg odgovora na krizne situacije u zdravstvu.

Borovinić Bojović zahvalila je SZO na proaktivnom odnosu i podršci u identifikovanju prioritetnih segmenata odgovora na COVID-19, kao i modaliteta optimalnih naprednih digitalnih rješenja za generisanje inputa potrebnih za uspostavljanje učinkovitih javno zdravstvenih mjera.

Brajović je kazala da je u vremenu pandemije upravljanje podacima jedna od ključnih karika za pružanje efikasnog odgovora na COVID 19.

Ona je navela da očekuje da će uspostavljanjem digitalne platforme za upravljanje podacima generisanim kroz klinički menadžment, Ministarstvo i Nacionalna komisija biti na samo jedan „klik“ od informacije i podataka u realnom vremenu o resursima na bolničkom nivou.

Ona je dodala da pravovremena i tačna informacija čini osnov donošenja ciljanih i efikasnih javnozdravstvenih mjera, prilagođenih potrebama sistema za borbu protiv pandemije.

„Kao strateški partner, SZO će nastaviti da pruža tehničku i finansijsku podršku Vladi u razvoju i implementaciji tehnologija koje će biti integrisane u zdravstveni sistem, radi unapređenja i većeg stepena njegove održivosti“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da je SZO konsultantska firma za razvoj digitalnih platformi predstavila funkcionalne zahtjeve i rješenja koja će biti podržana novim pristupom digitalnog odgovora na krizu.

„Planirano je da prvo od novih digitalnih rješenja bude operativno na nacionalnom nivou krajem januara sljedeće godine“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: