Pilot koji je napravio srce iznad Crne Gore: Nisam želio da možda i posljednji let bude uobičajen

„Sam ću da platim to gorivo“, kazao je Pavlićević, iako u „Montenegro erlajnsu“ već tri mjeseca nijesu primili zarade

34653 pregleda 518 reakcija 177 komentar(a)
Pilot Pavlićević (desno) i posada na jutrošnjem letu, Foto: Privatna arhiva
Pilot Pavlićević (desno) i posada na jutrošnjem letu, Foto: Privatna arhiva

Iznenada, na jučerašnjoj pres konferenciji, najavljeno je gašenje „Montenegro erlajnsa“. Tek tako. Time nisu „kažnjeni“ samo grjehovi upravljačkih garnitura u kompaniji, već je 350 radnika ostalo bez posla.

Šokantna vijest potresla je sve radnike nacionalne avio kompanije, koji su u svojim Viber grupama u nevjerici komentarisali najavu Vlade.

Pilot Nikola Pavlićević nije htio tek tako da se oprosti od kompanije u kojoj je stekao zvanje kapetana, već je jutros došao na ideju da avionom „nacrta“ srce iznad Crne Gore tokom leta od Podgorice ka Beogradu...

„Mislio sam sinoć da odustanem od leta. Primio sam poziv od koleginice, koja je bila vidno uzrujana nakon vijesti o gašenju, nakon čega me je pitala da sa nama bude jutros na letu kako bi još jednom čula motore aviona i iz kabine vidjela pistu. Nisam mogao da joj ne udovoljim i zato sam se jutros pojavio na letu“, kazao je Pavlićević za „Vijesti“.

Tužan, jer mu je to bio jedan od posljednjih letova u nacionalnoj kompaniji, dočekala ga je i potištenost kolega u brifing sobi na aerodromu.

„Malo sam kasnio jer dolazim iz Bara. Bila je atmosfera čudna, tužna, tmurna... evocirali smo uspomene, pominjali lijepe dane provedene u „Montenegro airlinesu“. Nisam želio da taj, možda posljednji let, bude uobičajen, jer bih se osjećao krivim. Bilo je to spontano. Ideju o srcu sam predložio kolegama i pitao da li su saglasni svi, koji su na letu, da odvojimo 15 minuta. Saglasili su se, a zamolili smo i Kontrolu leta da nam dozvole da nacrtamo to srce, jer je to bila naša poruka ljubavi i za kompaniju i za Crnu Goru“, prepričao je Pavlićević.

Za srce je bilo potrebno deset minuta
Za srce je bilo potrebno deset minutafoto: Flightradar24

Pilot iz Bara u kompaniji je više od osam godina, a trebalo mu je 10-ak minuta da napravi srce, a za to vrijeme su ih upozoravali iz Kontrole leta... Pavlićević je naveo da je za „srce na nebu“ potrošio 350 eura goriva, te da će taj novac sam platiti kompaniji.

„Sam ću da platim to gorivo“, kazao je kratko Pavlićević, iako u „Montenegro erlajnsu“ već tri mjeseca nijesu primili zarade.

Na letu su bili i prvi oficir Lazar Mališić, te Nevena Mijatović, Milica Marković i Marija Dragović.

Snimak iz kabine aviona:

Bonus video: