Vještaci utvrđuju kako se srušio most na zaobilaznici oko Rožaja

Jedan od povrijeđenih radnika prebačen je u Klinički centar, drugi liječenje nastavlja u beranskoj bolnici, dok je treći otpušten na kućno liječenje

29167 pregleda 34 reakcija 27 komentar(a)
Urušen most, Foto: Jadranka Ćetković
Urušen most, Foto: Jadranka Ćetković

Nakon rušenja mosta na novoj zaobilaznici oko Rožaja - jedan od povrijeđenih radnika prebačen je u Klinički centar u Podgorici, drugi liječenje nastavlja u beranskoj Opštoj bolnici, dok je treći otpušten na kućno liječenje, saopšteno je Vijestima.

Most nazvan Veliki Ibarac, čija je izgradnja bila pri kraju, srušio u četvrtak veče iz za sada neutvrđenih okolnosti.

Tom prilikom teške tjelesne povrede zadobila su trojica radnika. Izvođač radova na mostu je bosanska kompanija “Euroasvalt”, a podizvođači firme “Tofi” iz Rožaja i “Aksa” iz Bijelog Polja.

Most dužine 160 metara dio je izgradnje obilaznice oko Rožaja, vrijedne oko 20 miliona eura.

Iz beranske Bolnice, "Vijestima" je juče rečeno da je otupšten na kućno liječenje radnik S.K. iz Bosne i Hercegovine, koji je zadobio je povrede glave i potres mozga.

“A.K. iz Rožaja, sa povredom glave i vrata, danas (juče) je upućen na maksilofacijalnu hirirgiju Kliničkog centra Crne Gore, dok je S.D. iz Bosne i Hercegovine, zadobio višestruke povrede glave, vrata i grudnog koša i njemu je sinoć rađena intervencija - drenaža grudnog koša i on se nalazi u jedinici Intenzivne njege”, navodi se u odgovoru Bolnice.

Radnici, kao ni predstavnici izvođača radova na obilaznici - bosanske firme “Euroasvalt”, nisu bili raspoloženi da javno pričaju o tom događaju.

Jedan od radnika nezvanično je kazao da je bilo stravično gledati svoje kolege u ruševinama mosta.

U trenutku rušenja, potvrđeno je "Vijestima" iz Tužilaštva, na mostu su bila četvorica radnika, dok se peti nalazio u blizini kod pumpe za beton.

“I prilikom izlivanja betona došlo je do popuštanja konstrukcije, odnosno skele i radnici koji su bili na mostu, njih dvojica - pali su zajedno sa konstrukcijom i povrijedili se. Radnika koji je bio na pumpi, vjerovatno je udario jedan dio skela ili oplata... Ovaj četvrti u tom momentu nekako je ostao na ivici dijela koji se rušio... ostao je gore”, kazao je portparol Osnovnog državnog tužilaštva Rožaje Armin Selmanović.

Selmanović je pojasnio da je most srušen nakon što je popustila konstrukcija takozvane - teške skele.

“Tom prilikom se urušio dio mosta između drugog i trećeg stuba na mostu i tom prilikom tri radnika su zadobila teške tjelesne povrede”, kazao je Selmanović.

On je objasnio da je u toku postupak izviđaja, nakon čega će biti poznato kako je došlo do rušenja mosta.

Most rožaje
foto: Jadranka Ćetković

Objasnio je da je angažovano više vještaka saobraćajne, mašinske struke kao i vještak zaštite na radu, a da će po potrebi angažovati još stručnjaka.

Mjesto nezgode juče je obišao i prvi čovjek Opštine Rožaje.

“Izražavamo žaljenje radnicima koji su se povrijedili i nalaze se u bolnici i želimo im brz oporavak. Nadam se da će uskoro biti otkriveno šta je uzrok nezgode”, kazao je predsjednik Opštine Rožaje Rahman Husović

Most čija je izgradnja bila pri kraju, dio je projekta obilaznice oko Rožaja, ukupne vrijednosti 20 miliona eura.

Bonus video: