CGO: Institucije da uspostave nultu toleranciju prema plagijatima, Tužilaštvo nastavlja negativnu praksu

“CGO apeluje na Tužilaštvo da počne doprinositi zaživljavanju funkcionalne vladavine prava u Crnoj Gori i da uspostavi nultu toleranciju prema ovakvim slučajevima”, navodi se u saopštenju
102 pregleda 0 komentar(a)
Daliborka Uljarević
Daliborka Uljarević
Ažurirano: 28.12.2017. 17:47h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) zabrinut je zbog odluke Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) da nema osnova za krivično gonjenje osoba koje su neovlašćeno preuzele dio kurikuluma od hrvatskih kolega i apelovao na institucije da uspostave nultu toleranciju prema plagijatima.

Iz te nevladine orgnaizacije (NVO) smatraju da Tužilaštvo time nastavlja negativnu praksu u (ne)procesuiranju, što ne doprinosi potrebnom unaprijeđenju kvaliteta obrazovnog sistema u Crnoj Gori, ali ni vladavine prava.

“CGO apeluje na Tužilaštvo da počne doprinositi zaživljavanju funkcionalne vladavine prava u Crnoj Gori i da uspostavi nultu toleranciju prema ovakvim slučajevima”, navodi se u saopštenju.

Iz CGO-a su podsjetili da su prvo hrvatski mediji objavili u avgustu informaciju da je dio novih crnogorskih kurikuluma prepisan iz paketa hrvatske obrazovne reforme, koji u samoj Hrvatskoj nije dobio političku podršku za usvajanje ali je bio javno dostupan materijal.

Taj skandal je, kako se dodaje, privukao pažnju hrvatske i crnogorske javnosti, kao i šire regionalne, a nesumnjivo i sa razlogom je donio dosta negativnog publiciteta crnogorskim obrazovnim institucijama kod kojih je ovo sve prošlo.

“Građani i građanke Crne Gore su i sami mogli da obave uvid u oba dokumenta kroz medijske članke iz Hrvatske ali i brojne iz Crne Gore, koji su pokazali da su ti dijelovi identični, uz neznatna jezička prilagođavanja”, kazali su iz CGO-a.

Zavod za školstvo se više puta, kako su rekli, obraćao javnosti sa izjavama kroz koje su priznali da su se u velikoj mjeri koristili hrvatskim kurikulumom, kao i da u finalnoj verziji nijesu to naveli kao jedan od izvora.

“Takve greške su nedopustive i u seminarskim radovima studenata bilo kojeg fakulteta, i tim prije zahtijevaju najoštriju sankciju kad se dese kroz zvanične dokumente obrazovnih institucija”, smatraju u CGO-u.

Stav Tužilaštva, kako su ocijenili, nastavlja da podržava klimu razvoja plagijata u Crnoj Gori a poništava i značajne iskorake u zakonodavnom okviru koji su napravljeni ljetos kroz izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju i Krivičnog zakonika.

“CGO je javno više puta pohvalio ministastva prosvjete i pravde zbog ovih iskoraka u normiranju plagijata. Nažalost, Tužilaštvo svojom praksom nastavlja da urušava ne samo sopstveni kredibilitet, nego i ovih ministarstava koja su ovom dijelu napravila pozitivan iskorak, kao i Skupštine koja je usvojila te važne izmjene i dopune”, naveli su iz te NVO.

Oni su rekli da je važno podsjetiti se slučajeva plagijata Sanje Vlahović i Milana Babovića koji je ODT takođe odbacio, da bi samo godinu kasnije imali presudu Privrednog suda u slučaju Babović koja jasno kaže da se radi o plagijatu.

"To samo ukazuje da ODT ili nema potrebna znanja da se bavi ovim pitanjem ili svjesno staje u zaštitu onih koji krše zakon izbjegavajući da ih procesuiraju", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: