Tivat će morati da se zaduži

Nova tivatska vlast planira uzimanje kredita da pokrije rupe u budžetu koje joj je ostavio DPS

6508 pregleda 5 komentar(a)
Opština Tivat, Foto: Siniša Luković
Opština Tivat, Foto: Siniša Luković

Administracija gradonačelnika Tivta Željka Komnenovića (NP) pripremila je za predstojeću sjednicu lokalnog parlamenta 29. decembra predlog Odluke o dugoročnom zaduživanju Opštine Tivat, prema kojoj će lokalna uprava uzeti kredit od tri miliona eura.

Nova tivatska lokalna vlast građanskih listi NP, BF i GB koja je nakon izbora 30. avgusta preuzela upravljanje gradom od koalicije DPS-SD-HGI, već je ranije saopštila da je u gradskim finansijama zatekla stanje daleko gore od onoga kojim su se prije njih hvalili nekadašnji tivatski DPS čelnici predvođeni bivšim gradonačenikom Sinišom Kusovcem i bivšim predsjednikom SO Ivanom Novoselom.

Kako se pokazalo, nakon što je 16. oktobra dužnost preuzeo novi gradonačelnik Željko Komnenović, Opština Tivat uopšte nije likvidna kako su tvrdili Kusovac i Novosel, ima preko 3,5 miliona dospjelih a neplaćenih obaveza, od čega je čak 1,25 miliona bilo samo u neizmirenim fakturama za razne robe i usluge koje je nova vlast zatekla po fiokama Sekretarijata za finansije kojim je do tada rukovodila Rajka Jovićević (DPS).

Opština ima i višemilionske nadolazeće obaveze za plaćanje uzurpiranog privatnog zemljišta koje je građanima uzela bivša DPS-SD-HGI vlast, odnosno za vraćanje ranije uzimanih kredita njemačkoj banci KfW za gradnju kanalizacione i vodovodne infrastrukture. Zbog toga Komnenović od lokalnog parlamenta traži da se donese odluka o dugoročnom kreditnom zaduženju na iznos od tri miliona eura, a kako je navedeno, za to je najbolju ponudu uprava grada dobila od CKB banke. Ukoliko odbornici u utorak daju zeleno svjetlo,

Opština će kod te banke sa namjenom realizacije kapitalnih investicija, uzeti kredit sa rokom otpate od šest godina pri čemu je grejs perid u trajanju od godinu dana. Kamatna stopa je 2,75 odsto + šestomjesečni Euribor, a naknada za odobrenje kredita koja se plaća jednokratno, iznosi 0,10 odsto od iznosa odobrenog kredita.

“Dugoročno kreditno zaduženje neophodno je radi obezbjeđivanja finansijske stabilnosti i realizacije kapitalnih izdataka: realizovane, a neisplaćene kapitalne obaveze prenesene iz 2020. godine, obaveze po osnovu kreditnog zaduženja prema KfW banci prenesene iz 2020. godine, obaveze po osnovu faktičke eksproprijacije po presudama, ugovorena, a nerealizovana obaveza za saobraćajnicu MR2“, navodi se obrazloženju koje je dostavljeno odbornicima

Bonus video: