HRA pozdravila oslobađajuću presudu zbog vrijeđanja funkcionera na društvenim mrežama

"HRA posebno pozdravlja odluku sutkinje Šćepanović da rješenje o oslobađanju Rončevića krivice utemelji na članu 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima koji garantuje slobodu izražavanja"

2557 pregleda 3 komentar(a)
Foto: HRA
Foto: HRA

Sutkinja Višeg suda za prekršaje u Podgorici, Vesna Šćepanović, oslobodila je krivice Milana Rončevića da je, postavljanjem statusa na Fejsbuku, prekršio član 7 stav 2 Zakona o javnom redu i miru, tako što je vrijeđao bivšeg ministra odbrane Predraga Boškovića. Ista sutkinja je prethodno ukinula rješenje o kažnjavanju M.G. koji je ranije vrijeđao direktora Uprave policije Veselina Veljovića.

U oba slučaja Akcija za ljudska prava (HRA) je okrivljenima pružila besplatnu pravnu pomoć.

"HRA posebno pozdravlja odluku sutkinje Šćepanović da rješenje o oslobađanju Rončevića krivice utemelji na članu 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima koji garantuje slobodu izražavanja. Očekujemo da se Uprava policije upozna s ovom odlukom i promijeni praksu procesuiranja osoba koje na ličnim profilima na društvenim mrežama vrijeđaju državne funkcionere, koji su prema međunarodnom standardu slobode govora dužni da trpe viši stepen kritike", navodi se u saopštenju HRA.

Dodaju da je Rončević 28. oktobra na ličnom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk, u znak protesta zbog odluke ministra Boškovića da na planini Sinjajevina sprovede vojne vežbe, objavio komentar "dolje Boškoviću, splačino i bivši ministre", a nakon toga istog dana i video snimak sa protestnog okupljanja s opisom "e Boškoviću splačino, hvala ti što si nas okupio, Boškoviću ovo je krme a ne ti".

"Rončevića je u prvom stepenu Sud za prekršaje Bijelo Polje - Odjeljenje u Kolašinu kaznio kaznom zatvora od 15 dana. Viši sud za prekršaje ga je oslobodio, postupajući po žalbi koju je sastavila HRA. U drugom slučaju je Sud za prekršaje u Podgorici - Odjeljenje u Nikšiću prethodno kaznio M.G. zbog vrijeđanja direktora Uprave policije sa 500 eura. Po žalbi je odluka ukinuta i vraćena prvostepenom organu na ponovno odlučivanje".

HRA navodi da je u odluci kojom je preinačila prvostepeno rješenje i Rončevića oslobodila krivice, sutkinja Šćepanović je naglasila da miješanje organa javne vlasti u slobodu izražavanja okrivljenog "nije bilo neophodno u demokratskom društvu", kao i da su "javne ličnosti i političari dužni da trpe veću kritku od običnih ljudi iz razloga što samim tim što su spremni da rade u javnoj sferi, isti sebe dobrovoljno stavljaju u centar pažnje i samim tim treba da tolerišu veću kritiku".

"Primijetila je i da oštećeni ministar Bošković, kome su bile upućene riječi uvredljivog sadržaja, nije podnio prijavu nadležnom organu Uprave policije, već je policija sama procesuirala Rončevića. Odluka Višeg suda za prekršaje u slučaju Milana Rončevića pokazuje da sudovi u Crnoj Gori imaju kapacitet potreban da zaštite slobodu izražavanja i spriječe da Uprava policije kontinuirano zloupotrebljava član 7 stav 2 Zakona o javnom redu i miru, protivno međunarodnim standardima. U Crnoj Gori je kazna zatvora za krivična djela kleveta i uvreda ukinuta još 2003. godine, dok su oba djela dekriminalizovana 2011. godine, u skladu s preporukama Savjeta Evrope. Međutim, primjena člana 7 stav 2 Zakona o javnom redu i miru i dalje daje mogućnost za kažnjavanje uvreda ozbiljnim sankcijama, visokim novčanim kaznama i kaznom zatvora, suprotno međunarodnim standardima slobode govora", zaključuje se u saopštenju HRA.

Bonus video: