Snijeg pao, ali turista nema

Prema podacima kolašinske Turističke organizacije, registrovano je 200 gostiju u vrijeme koje je ranijih godina predstavljalo početak špica sezone...

64655 pregleda 430 reakcija 80 komentar(a)
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Kolašinski hotelijeri i izdavaoci smještaja juče su dočekali prvi obilniji snijeg ove godine, ali su smještajni kapaciteti ostali gotovo prazni.

Prema podacima lokalne Turističe orgnizacije (TO), u hotelima i privatnom smještaju krajem minule sedmice boravilo je samo 200 gostiju. Dani katoličkog Božića, minulih godina, u Kolašinu su bili karakteristični po popunjenim turističkim objektima. To je bio početak najintenzivnijeg dijela turističke zime, koji traje sve do pravoslavnog Božića.

U Kolašinu je oko 500 ležajeva u hotelima i više od 1.000 u privatnom registrovanom smještaju. Kapaciteti najvećeg hotela “Bjanka” su oko 270 gostiju.

Gradske ulice tokom prvog dana vikenda bile su prazne, kafići takođe. Zabrana međugradskog saobraćaja, značajno je osujetila i masovniju posjetu državnom skijalištu Kolašin 1600, koje je u subotu otvoreno.

Kako je “Vijestima” kazao direktor Saša Jeknić, bilo je stotinjak gostiju, među kojima je bilo i Kolašinca. Izostali su posjetioci iz drugih opština.

“Za sve posjetioce bila je omogućena besplatna vožnja žičarom. Restoran “Troglava”, uz poštovanje epidemiloških mjera, bio je pun. Vožnju žičarom iskoristilo je oko 100 ljudi, a riječ je o našim sugrađanima i albanskim turistima koji borave u hotelima, odnosno aprtmanima u gradu”, rekao je Jeknić.

Prema njegovim riječima, “kao državno preduzeće Ski-centar treba da pokaže primjerom odgovornost u poštovanju epidemiloških mjera, ali će one svakako diktirati ritam zimske turističke sezone”. U tom smislu, kaže on, predložili su nadležnima ukidanje međugradskog saobraćaja vikendom, ali i povlašćen način ulaska u Crnu Goru gostima iz Albanije”. Turisti iz te zemlje čine dominantan broj stranih gostiju tokom zime u Kolašinu.

“Na području Ski-centra je sada oko 25 centimetara snijega. Međutim, intenzivno pada. Ako se tako nastavi, najvjerovatnije drugog dana vikenda skijaška infrastruktura će biti stavljena u funkciju”, kazao je juče Jeknić.

Manje razumijevanja za najnovije epidemiološke mjere imaju izdavaoci smještajnih kapaciteta. Tokom minule sedmice oni su, čak i protestom na Trgu borca, apelovali na Ministarstvo zdravlja i Vladu da im “omogući uslove da prežive”. Tražili su obustavu međugradskog saobraćaja, povećan broj lica kojima je dozvoljen boravak u privatnom smještaju, rad kafića i restorana do 20.00 sati tokom praznika, ali i da se turistima iz Alabanije omogući ulazak u Crnu Goru i uz drugu vrstu testova, pored PCR…

Kako je kazao Duško Raketić, vlasnik apartmana “Tango”, sad više nije riječ o profitu, već o “goloj egzistenciji”. On podsjeća da država nije do sada ništa pomogla izdavaocima smještaja, ali i na prošlu propalu zimsku turističku sezonu, a i ljeto gotovo bez gostiju.

“Sve što smo pripremali i čemu smo se nadali minula dva mjeseca, propalo je za samo dva sata, nakon što su objavljene najnovije epidemiološke mjere. Uslijedila su masovna otkazivanja rezervacija”, kaže on.

Slično je i kod ostalih vlasnika aprtmana, ali i u hotelima. Prema nezvaničnim informacijama, hotel “Bjanka”, prema rezervacijama, trebalo je da za vrijeme božićnih praznika bude 100 odsto popunjen. Samo mali dio gostiju zadržao je rezervacije.

Dodatna muka kolašinske turističke privrede je i zaduženost vlasnika smještaja. Malo ko je, rečeno je na sastanku koji su organizovali tokom minule sedmice, gradio i adaptirao smještajne kapacitet svojim novcem. U kreditima su “do guše”, a iza njih je nekoliko propalih sezona.

Propali pokušaji odbornika da pomognu turističkoj privredi

Iz različitih odborničkih klubova, u obliku incijativa i zaključaka, na posljednjoj sjednici SO, predložili su različite načine da se pomogne privredi. No, na kraju, ni jedan od tih predloga nije dobio podršku neophodnog broja odbornika. Socijaldemokrate (SDP) su predložile da SO pozove izvršnu vlast i preduzeća čiji je osnivač Opština da sve one kojima je zbog epidemiloške situacije otežan ili zabranjen rad oslobodi plaćanja poreza na nepokretnosti, prireza porezu na dohodak fizičkih lica, članski doprinos TO, naknada za komercijalni prilaz putu, računa za odvoz smeća i vodu...

Iz odbornčkog kluba DPS-a su predložili upućivanje incijative Ministarstvu zdravlja, na osnovu zaključaka sa sastanka hotelijera i izdavaoca smještaja od prije nekoliko dana. Oni su tražili dozvoljen međugradski saobraćaj tokom vikenda i za vrijeme praznika, tokom cijele sezone. Takođe, i rad ugostiteljskih objekata do 20 sati tokom praznika, ukidanje mjere o ograničavanju broja osoba u privatnom smještaju, kao i da se gostima iz Albanije omogući ulazak u Crnu Goru i sa drugim vrstama testova, osim PCR.

Demokrate su predložile upućivanje incijative lokalnoj upravi da 23.000 eura planiranih za troškove reprezentacije i službenih putovanja bude opredijeljeno kao pomoć turističkoj privredi.

Bonus video: