Nikšić: Završene obuke osnove psihološkog savjetovanja

„Edukativni proces je bio usmjeren ne samo na to da polaznici proširuju svoja teorijska i praktična znanja o pomaganju ljudima, već i da pobliže upoznaju sebe i da se podstaknu na to da i u budućem periodu budu usmjereni na taj proces“, kazala je Miletić

2604 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Udruženja mladih sa hendikepom Nikšić
Foto: Udruženja mladih sa hendikepom Nikšić

Udruženje mladih sa hendikepom Nikšić organizovalo je tri modula obuke “Osnove psihološkog savjetovanja“ za socijalne radnike i zaposlene kod pružaoca usluga socijalne i dječije zaštite.

„Obuku su sprovele stručnjaci iz partnerske organizacije OLI CG koja je akreditovala navedeni program obuke, a stručni radnici koji su je pohađali dobiće serifikat koji je akreditovan kod Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu, čime ispunjavaju jedan od uslova za dobijanje licence za rad stručnih lica u oblasti socijalne i dječije zaštite“, navodi se u saopštenju za javnost.

Bojana Miletić, doktor psiholoških nauka, koja je vodila program obuke kazala je da su učesnici imali priliku da kroz teorijska predavanja i praktične vježbe razviju vještine potrebne za pružanje podrške pojedincima i grupama.

„Edukativni proces je bio usmjeren ne samo na to da polaznici proširuju svoja teorijska i praktična znanja o pomaganju ljudima, već i da pobliže upoznaju sebe i da se podstaknu na to da i u budućem periodu budu usmjereni na taj proces“, kazala je Miletić, koja je član OLI tima.

Prema njenim riječima najvažniji instrument psihoterapeuta ili savjetnika jeste on sam, jer „sopstvenim primjerom klijentima pokazuje ispravan način, a emocije koje se u terapeutu javljaju predstavljaju najbolji izvor pouzdanih podataka o klijentu“.

„Članovi grupe su izuzetno pozitivno reagovali na ovakav pristup u radu, a svoju zainteresovanost su pokazali kroz aktivno učešće u obuci. Evaluacija je takođe pokazala da je riječ o kvalitetnoj obuci koja je učesnicima pružila mogućnost da usvoje nova znanja potrebna za rad sa ljudima“, istakla je Miletić.

Nađa Đukić, psihološkinja iz Nikšića, kazala je da obuka predstavlja konstruktivan način čuvanja psihološkog zdravlja kroz pozitivan odnos ka sebi, a samim tim doprinosi uvažavanju pozitivnog odnosa sa drugima, kao i da će tokom radnog angažmana primjeniti tehnike i vještine koje su se obrađivale na obuci, što će doprinjeti adekvatnijem radu sa korisnicima. Njena koleginica iz Pljevalja, Sandra Zuković, nije krila zadovoljstvo kako sadržajem obuke, tako i organizacijom i edukatorima, a kako je u procesu dobijanja licence sertifikat sa obuke će jojo mnogo značiti.

„Obuka je bila vrlo sadržajna i značajna, vrlo primjenjiva na razvoj sopstvene ličnosti, kao i na pomoć drugima. Obuhvatala je razne tehnike i primjere što je dodatno doprinijelo razumijevanju i učenju“, istakla je Ivana Trutić, psihološkinja iz Bijelog Polja.

Obuka je organizovana u sklopu projekta “Poboljšanje pristupa uslugama socijalne zaštite osobama sa invaliditetom na području opština Nikšić, Šavnik i Plužine”, koji Udruženje mladih sa hendikepom Nikšić sprovodi u saradnji sa NVO OLI CG, NVO Ekvivalnet i Advokatskom kancelarijom Vojinović.

„Cilj projekta je doprinos daljem razvoju i decentralizaciji sistema socijalne i dječje zaštite u Crnoj Gori, kao i jačanje kapaciteta lokanih pružaoca usluga za osobe sa invaliditetom u Nikšiću, Šavniku i Plužinama, a u skladu sa pravnim standardima i potrebama korisnika“, navodi se u saopštenju za javnost.

Projekat je finansijski podržan od strane Ministarstva finansija Crne Gore i Evropske unije.

Bonus video: