Napajanje strujom Andrijevice, Plava i Gusinja u toku dana

„Ekipe su na terenu juče od 12 sati. Sinoć su do kasno radili i otklanjali kvarove, kojih ima duž cijele trase. Svako malo pristižu podaci da se na nekom dijelu trase pojavio problem i da se on mora otkloniti“, rekao je Bogetić

5043 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Napajanje strujom potrošača u Andrijevici, Plavu i Gusinju trebalo bi da bude normalizovano u toku dana, kazal su iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), navodeći da su njihove ekipe na terenu i da, u veoma teškim uslovima, rade na otklanjanju kvarova.

Šef Službe održavanja CGES-a, Dušan Bogetić, kazao je agenciji MINA da je zbog kvarova na dalekovodima „Berane - Andrijevica" i „Trebješica- Andrijevica", Trafostanica (TS) Andrijevica ostala bez napajanja, a samim i opštine Andrijevica, Plav i Gusinje.

„Ekipe su na terenu juče od 12 sati. Sinoć su do kasno radili i otklanjali kvarove, kojih ima duž cijele trase. Svako malo pristižu podaci da se na nekom dijelu trase pojavio problem i da se on mora otkloniti“, rekao je Bogetić.

Kako je naveo, problem na vodu Andrijevica-Berane sinoć je bio riješen, i dat je nalog da se dalekovod može opteretiti, a samim tim i TS Andrijevica.

„Međutim, zbog obilnih sniježnih padavina i nevremena koje je sve vrijeme pratilo radove, nedugo nakon opterećenja dalekovoda došlo je do ponovnog prekida u napajanju. Tu informaciju smo dobili negdje poslije ponoći, i od tada TS Andrijevica ponovo nema napajanje“, pojasnio je Bogetić.

Kako je naveo, ekipe nijesu mogle da intervenišu jer je bila mrkla noć i nevrijeme.

Bogetić je kazao da su ekipe i dalje na terenu, da rade cijeli dan, i da prijave o novim kvarovima pristižu.

Prema njegovim riječima, očekuje se da će vod Berane-Andrijevica u toku dana biti završen i da će biti otklonjeni svi problemi na njemu.

„U tom slučaju bi mogli da vratimo Andrijevicu pod napon. Što se tiče ovog drugog voda, koji ide prema Trebješici, tu je situacija znatno komplikovanija. Duža je trasa, nemoguće je sve obići, mehanizacija je na terenu i pokušava se doći do tih djelova trase“, kazao je Bogetić.

On je istakao da su i pristupni putevi takođe problematični, zavijani su snijegom i veoma je teško obići cijelu trasu.

„U nekom narednom periodu će, ako ovo bude ovako nastavilo, biti potrebno da se, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, angažuje njihov helikopter, pa da iz vazduha pregledamo cijelu trasu i ustanovimo gdje su sve kvarovi, a onda bi ekipe ciljno išle na ta mjesta“, naveo je Bogetić.

On je rekao da očekuje rješavanje problema na dalekovodu Berane-Andrijevica u toku dana, i da se Andrijevici, Plavu i Gusinju vrati napon.

„Kompletnu normalizaciju stanja očekujemo u toku današnjeg dana. Ne mogu precizirati kad će to biti, zbog uslova kakvi su na terenu, ali očekujemo da će se problem riješiti“, kazao je Bogetić.

On je ponovio da su uzrok svih kvarova obilne sniježne padavine i dodatni teret koji se nakupio na provodnicima.

Kako je naveo, CGES saosjeća sa potrošačima u Andrijevici, Plavu i Gusinju, i zahvaljuje im se na strpljenju i razumijevanju.

„Ali, ističemo da naše ekipe ulažu maksimalne napore da se stanje normalizuje, i da im se u toku dana obezbijedi normalno napajanje“, dodao je Bogetić.

Bonus video: