Treba smijeniti direktore škole i vrtića koji su nezakonito radili

“Cilj ove Vlade jeste demontaža sistema koji je počivao na nezakonitostima”, poručila je Bratićeva

23338 pregleda 260 reakcija 35 komentar(a)
Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta
Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić najavila je da će svi direktori vaspitno-obrazovnih ustanoav, za koje taj resor bude imao dokaze da su kršili zakon, biti smijenjeni.

Bratićeva je to saopšštila tokom sastanka sa izvršnom direktorkom Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborkom Uljarević.

“Uvjeravam vas da će svi direktori škola i vrtića za koje ovo Ministarstvo bude imalo dokaze da su kršili zakon biti smijenjeni jer cilj ove Vlade jeste demontaža sistema koji je počivao na nezakonitostima” kazala je Bratić. CGO već godinama upozorava da su prosvjetni inspektori tražili smjenu pojedinih direktora zbogh nezakonitosti u radu, ali da oni ostaju na pozicijama, čak I u novom mandatu.

O tim slučajevima pisale su i “Vijesti”.

Tako su prosvjetni inspektori više puta od prethodnih ministara tražili smjenu direktora podgoričke Elektrotehničke škole “Vaso Aligrudić” Veselina Pićurića, ali je on početkom godine imenovan na tu funkciju u još jednom mandatu.

“Predstavnici CGO su apostrofirali slučajeve kontroverznih direktora obrazovnih javnih ustanova, poput direktora Srednje eletrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice Veselina Pićurića, zatim direktora Srednje pomorske škole u Кotoru Veljka Botice i direktorke JPU "Dragan Кovačević" u Nikšiću Radmile Backović. Uljarević je navela da je CGO redovno slao inicijative za smjenu resornom ministru, uz prateću dokumentaciju koja je ukazivala na nesavjestan rad ovih direktora ”, saopšteno je iz kabineta ministarke Bratić.

U saopštenju se ističe i da je zajednički konstatovano da su, pored intervencija u dijelu obezbijeđenja poštovanja Zakona o opštem obrazovanju, neophodne i sistemske izmjene ovog Zakona, a čiji dio bi išao i u pravcu promjene načina izbora direktora obrazovnih ustanova.

Tokom sastanka bilo je riječi i o odnosu Vlade i Univerziteta Crne Gore (UCG) u kontekstu inicijative CGO za sprovođenje eksterne revizije UCG za period od 2017. do 2020, a shodno Ugovoru o finansiranju između Vlade i UCG. “Javni je interes da znamo na koji način je ovaj Ugovor realizovan i kako su trošena sredstva iz Budžeta na UCG”, ocijenila je Bratić izražavajući razumijevanje za ovu inicijativu CGO.

Tokom sastanka otvorena su i druga vezana pitanja iz oblasti obrazovanja, ali i naglašen značaj razvoja kritičkog mišljenja u obrazovnom sistemu kao ključnog doprinosa u tekućim procesima demokratizacije i evropeizacije društva.

Sastanku su prisustvovali saradnici ministarke Bratić, Martin Ćalasan, Miroslav Anđelić i Danilo Alagić, a u ime CGO-a i Snežana Кaluđerović, viša pravna savjetnica.

Bonus video: