u okviru Programa participacije za 2020/21

UNESCO podržao dva projekta resora kulture

Kako kažu, podršku su dobili Međunarodni festival "Kotor Art" sa projektom „Nova normalnost: novo sagledavanje, promišljanje i remodelovanje uloge umjetnosti i kulture nakon Kovida 19” i Fos Media za projekat „Mediji za kulturu: Mediji za kulturnu baštinu i održivi turizam-strategija oporavka”

1846 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Na osnovu prethodno obavljene predselekcije Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO, generalna direktorica UNESKO Odri Azule, odobrila je dva projekta u iznosu od po 23.500 američkih dolara u okviru Programa participacije za period 2020-2021. godine, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Kako kažu, podršku su dobili Međunarodni festival "Kotor Art" sa projektom „Nova normalnost: novo sagledavanje, promišljanje i remodelovanje uloge umjetnosti i kulture nakon Kovida 19” i Fos Media za projekat „Mediji za kulturu: Mediji za kulturnu baštinu i održivi turizam-strategija oporavka”.

"Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO u skladu sa preduzetim obavezama u pogledu realizacije konkursa za Program participacije koji UNESCO raspisuje svake druge godine, prijavila je četiri projekata koji su zadovoljili kriterijume za prijavu propisane od strane UNESCO za ciklus 2020-2021", navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, odobreni projekat Kotor Arta prepoznao je pokretačku snagu kulture u vremenu pandemije korona virusa i ponudio metodologiju promišljanja o utvrđenim obrascima sa ciljem kreiranja širokog društvenog dijela zasnovanog na učešću svih zainteresovanih strana.

"Projekat Fos Media usmjeren je na sagledavanje trenutnog stanja i ponude kulturnog turizma u Ulcinju, ali i mogućnost kreiranja strategije za njegov oporavak u post-korona periodu, tako da kulturno nasljeđe i održivi razvoj kreiraju kvalitetan turistički sadržaj", navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, preostali projekti koje je Crna Gora kandidovala još uvijek nijesu razmatrani.