Budva u zimskom snu tokom praznika

Iako je ranije najavljeno da će u manjem obimu organizovati Božićnu pjacetu, i od toga se odustalo. To će praktično biti kruna jedne od najgorijih turističkih godina u istoriji turizma Budve

47092 pregleda 278 reakcija 15 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović

Tradicija duga dvije decenije organizovanja javnog dočeka Nove godine, kao i pratećih događaja tokom novogodišnjih i božićnih praznika, koje organizuju Turistička organizacije Budve i Opština, ove godine se prekidaju. Još ranije je najavljeno da neće biti organizacije javnog dočeka Nove godine na starogradskom trgu, a sada se odustalo i od organizovanja Božićne pjacete.

To će praktično biti kruna jedne od najgorijih turističkih godina u istoriji turizma Budve.

“U skladu sa najnovijim mjerama Ministarstva zdravlja Crne Gore koje, između ostalog, predviđaju i zabranu okupljanja na otvorenim prostorima, Turistička organizacija opštine Budva ove godine, nažalost, neće organizovati božićne i novogodišnje svečanosti na trgu ispred zidina Starog grada, poštujući odluke koje za prioritet imaju očuvanje javnog zdravlja građanki i građana Crne Gore. Nadamo se da će uskoro doći do stabilizacije epidemiološke situacije i da će TO Budva moći da se vrati svojim redovnim aktivnostima i organizaciji lijepih događaja po kojima je Budva prepoznata u regionu“, saopšteno je iz Turističke organizacije.

Iako je ranije iz TO Budve “Vijestima” saopšteno da ukoliko dođe do poboljšanja situacije i ublažavanja mjera, da će u manjem obimu nego što je to bilo ranijih godina, s obzirom na finansijsku situaciju, organizovati Božićnu pjacetu, u saradnji sa Udruženjem ugostitelja Budve, sada se i od toga odustalo.

Pripreme za ovu manifestaciju koja je ranijih godina organizovana obično od 25. decembra do 18. januara su se uveliko odvijale, ali najnovije strože mjere Ministarstva zdravlja osujetile su održavanje i ovog događaja.

Time će Budva tokom novogodišnjih praznika, imajući u vidu da je zabranjen i rad ugostiteljskih lokala tokom ključnih datuma, praktično prvi put biti bez turista.

Ranijih godina tokom novogodišnjih praznika Budva je bila epicentar zabave i na desetine hiljada gostiju su dolazili iz Crne Gore i okruženja u metropolu turizma. Organizacija manifestacija dostizala je i pola miliona eura, ali su se iz Turističke organizacije i Opštine obično ponosili i hvalili brojem gostiju i milionskim prometima koji su tokom praznika ostvarivani.

Upravo dočeci Nove godine na otvorenom, svrstali su Budvu kao najprivlačniju destinaciju za provod i tokom novogodišnjih i božićnih praznika, crnogorska metropola turizma, angažujući najpoznatnije zvijezde, kao i poznata evropska muzička imena, osim epicentra zabave i provoda, garantovala je i odličnu zaradu ugostiteljima i hotelijerima, te vlasnicima privatnog smještaja.

Svega toga sada neće biti. Izostanak organizovanja javnog dočeka, dodatno će budvanske ugostitelje i hotelijere uvesti u minus.

Budva od 2000. svake godine organizuje javne dočeke Nove godine i ugostila je najveća muzička imena, pa su na starogradskom trgu nastupali od Lepe Brene, Svetlane Cece Ražnatović, Zdravka Čolića, Džipsi kingsa, Prljavog kazališta, Bijelog dugmeta, Jelene Rozge, Marije Šerifović, Dina Merlina, Riblje čorbe, Plavog orkestra, Psihomodo popa, Hari Mata Harija, Plavog orkestra, Van Goga, Severine, Džibonija, Sergeja Ćetkovića...

Iako nema organizovanog dočeka, Opština Budva i njeno Komunalno preduzeće potrudili su se da ukrase grad, pa su Stari grad i njegovo okruženje, te bulevari okićeni novogodišnjim ukrasima.

Bonus video: