Borovinić Bojović: Prethodna Vlada nije uplatila državne garancije za vakcine, morali smo brzo da djelujemo

Ona je dodala da prethodno ministarstvo nije vršilo nikakve bilateralne dogovore sa pregovaračima Evropske unije niti sa pojedinačnim proizvođačima vakcina, kao što su to druge zemlje u regionu odradile već u junu i u julu mjesecu te su već tada imali potpisane momeorandume o saradnju za razliku od Crne Gore

94412 pregleda 685 reakcija 101 komentar(a)
Borovinić Bojović, Foto: Printscreen
Borovinić Bojović, Foto: Printscreen
Ažurirano: 30.12.2020. 11:42h

Očekujemo da bi, ukoliko bilateralni pregovori budu nastavljeni ovim tempom, i ovako ubrzanom procedorom, moglo da se očekue da će krajem janauara započeti vakcinacija u Crnoj Gori, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, na vanrednoj pres konferenciji Ministarstva zdravlja.

Ona je zamolila medije da se ne bave špekulacijama, kao i da će sve informacije o vakcinaciji blagovremeno stići iz Ministarstrva zdravlja.

"Takođe želim da se zahvalim građanima na njihovom stpljenju zbog ovakvih pregovora, koji nisu razlog Ministarstva zdravlja ovog saziva Vlade. Kada je u pitanju COVAX inicijativa, sve pregovore koje je Crna Gora vršila prije dolaska nove Vlade, nije završila. Državna garancija za vakcine koja je trebala da bude uplaćena nije bila uplaćena, te je na taj način dovedeno u pitanje memorandum koji je potpisan sa COVAX inicijativom. Ministarstvo zdravlja je bilo prinuđeno da uz pomoć Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore veoma brzo odreaguje, id a ta državna garancija blagovremeno 15. decembra bude uplaćena, za šta smo imali samo par dana prostora za reakciju", kazala je ministarka.

Ona je dodala da prethodno ministarstvo nije vršilo nikakve bilateralne dogovore sa pregovaračima Evropske unije niti sa pojedinačnim proizvođačima vakcina, kao što su to druge zemlje u regionu odradile već u junu i u julu mjesecu te su već tada imali potpisane momeorandume o saradnju za razliku od Crne Gore.

"Zato smo mi morali brzo da reagujemo, kako bi što prije vakcinacija u Crnoj Gori započela", kazala je Borovninić Bojović.

Nabavka vakcina će ići etapno, prvo vakcinacija osoba starijih od 80 godina

Borovinić Bojović je kazala da će pristizanje vakcine biti postepeno.

Prema njenim riječima, prioritet za vakcinaciju su osobe starije od 80 godina, a nakon tog se starosna ganica spušta na 60 godina. "Fokus će biti i ranjive grupe, starački domovi, zdravstveni radnici koji su na prvoj liniji odbrane od epidemije", kazala je Borovinić Bojović.

Građani sve više vjeruju u vakcinaciju

Ministarka zdravlja je kazala da su ohrabrujuće vijesti sa terena koje pokazuju da građani Crne Gore sve više vjeruju u vakcinaciju.

"Imamo bolji odgovor građana na ponuđenu vakcinaciju", kazala je ona.

Ona je rekla da se ne bi izjašnjavala o proizvođaču vakcine, jer kako kaže vode osim što vode razgovore sa EU i COVAX inicijativom , pregovaraju sa drugim relevantnim proizvođačima.

"Vakcina koja dođe u Crnu Gora mora biti bezbjedna, efikasna i sa dobrim kvalitetom i to će sigurno biti ispoštovano" kazala je Borovnić Bojović.

"Crna Gora je još ranije potpisala inicijativu COVAX, i da kao potpisnici te inicijative, svakako ćemo blagovremeno dobiti odgovarajući procenat vakcina koje smo dogovorili. Evropska komisija je usvojila paket pomoći od 70 miliona za zemlje Zapadnog Balkana" .

"Ovih dana Ministarstvo zdravlja ima intezivne kontakte sa pregovaračima Evropske unije", kazala je ona.

Galić: 31 decembra biće zaključen kompletan plan vakcinacije

Galić
Galićfoto: Printscreen

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić je predočio akcioni plan vakcinacije.

- U organizaciji Ministarsta zdravlja i Instituta za javno zdravlje uz tehničku podršku regionalne kancelarije SZO formiran je multidisciplinarni tim koji ima za cilj za proces akcionog plana za nabavku i distibuciju vakcine. Taj tim je imao svoje aktivnosti u protekle dvije nedjelje. Zaključno sa 31. decembrom biće kompletiran akcioni plan vakcinacije - kazao je Galić.

Bonus video: