Vlast hoće kraće kazne za ubice

Vlada i Odbor za politički sistem još nijesu dali mišljenje na predlog zakona. Nijesu dostavljeni ni amandmani
1009 pregleda 18 komentar(a)
Damir Mandić, Foto: Savo Prelević
Damir Mandić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.12.2017. 19:40h

O Predlogu zakona o amnestiji, koji je predložila grupa poslanika vladajuće koalicije, Skupština će raspravljati najvjerovatnije tek nakon novogodišnjih praznika, saznaju “Vijesti”.

Vlada i nadležni skupštinski Odbor za politički sistem, još nijesu dali mišljenje na predlog zakona. I SNP će tada predati amandman, kojim će tražiti da se zatvorska kazna ne skraćuje osuđenima za najteža krivična djela.

To su “Vijestima” potvrdili iz te političke partije, objašnjavajući da će uložiti amandman kao i 2013, kada su izuzeti počinioci krivičnih djela teška ubistvo.

Ta, ni amnestija usvojena 2010. nije obuhvatila nikoga ko je osuđen za krivično djelo koje potpada pod član 144 - teško ubistvo, zbog čega su izostavljeni osuđeni za pokušaj teškog ubistva ili njihovi saučesnici.

Nakon usvajanja takvog Zakona osuđenici su negodovali jer kazna nije smanjena za djelo u kome nema žrtava, ali jeste osuđenima za ubistvo.

Predlogom 10 poslanika vladajuće koalicije bi se pravosnažno osuđenim robijašima kazna umanjila za četvrtinu. Poslanici su obrazložili da je prethodni Zakon iz 2013. bio diskriminatorski i da sada žele to da isprave.

Ukoliko zakon o amnestiji 2018. bude usvojen bez izmjena - pojedini osuđeni za teška ubistva robijali bi deset godina manje.

Za toliko bi kazna bila umanjena Igoru Raičeviću (39), osuđenom na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora zbog ubistva supruge Marije Raičević i Ivana Dulovića 2011.

Četvrtinu kraće robijao bi i Željko V. Pištinjat (40) iz Zelenike, koji je 2005. u tom novskom naselju usmrtio bračni par Nikolu i Mariju Raše. On je osuđen na 30 godina robije, a kazna bi mu bila skraćena za sedam godina i šest mjeseci.

Poslanica SNP-a i sestra Duška Jovanovića, Danijela Pavićević, kao i sestra ubijenog policijskog inspektora Slavoljuba Šćekić, Slavica Šćekić traže da se zakon ne usvaja jer ide na- ruku kriminalcima i povređuje žrtve i njihove porodice. I MANS je tražio da se odbije predlog zakona u Skupštini. Viši sud u Podgorici osudio je Damira Mandića na jedinstvenu kaznu od 19 godina zatvora zbog saizvršilaštva u ubistvu Jovanovića, pokušaja ubistva njegovog tjelohranitelja i otmice.

Vrhovni sud potvrdio je presudu kojom su okrivljeni za ubistvo policijskog inspektora Šćekića osuđeni na 120 godina zatvora.

Na po 30 godina osuđeni su Saša Boreta, Ljubo Bigović, Milan Čila Šćekić i Ljubo Vujadinović. Alan Kožar osuđen je na šest godina i dva mjeseca.

“Donošenjem ovog zakona država će dozvoliti mafiji da ponovo ubiju mog brata”, poručila je prije dva dana Slavica Šćekić. Protiv amnestije su i sudije, koji smatraju da je to poništenje pravosnažnih presuda, a tome se javno usprotivio predsjednik Osnovnog suda Zoran Radović.

Bonus video: