Bošković: Vojska Crne Gore je institucija kojoj se sve više vjeruje

„Hvala što ste uniformu Vojske Crne Gore nosili sa ponosom i što je nijeste ukaljali“, kazao je ministar obraćajući se pukovnicima Željku Žegarcu i Radomiru Galeviću i potpukovniku Jelenku Milakoviću, koji 31. decembra, uz više desetina oficira i podoficira Vojske završavaju radni vijek
96 pregleda 4 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Predrag Bošković, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 27.12.2017. 14:49h

Odbrambeni sistem postao je jedan od nosilaca prosperiteta crnogorskog društva, a Vojska Crne Gore institucija kojoj se sve više vjeruje, rekao je ministar odbrane Predrag Bošković.

On je kazao da je ponosan na ono što čuje od najeminentnijih NATO komandanata i generala o crnogorskim vojnicima u međunarodnim misijama i operacijama.

„To je nešto što mi jača uvjerenje da viševjekovna vojna tradicija koja je krasila Crnu Goru živi i danas“, kazao je Bošković na novogodišnjem koktelu, koji je organizovan na vojnom aerodromu u Golubovcima, povodom kraja godine i penzionisanja više oficira Vojske Crne Gore.

„Hvala što ste uniformu Vojske Crne Gore nosili sa ponosom i što je nijeste ukaljali“, kazao je ministar obraćajući se pukovnicima Željku Žegarcu i Radomiru Galeviću i potpukovniku Jelenku Milakoviću, koji 31. decembra, uz više desetina oficira i podoficira Vojske završavaju radni vijek.

„Ministar se zahvalio novopenzionisam oficirima na svemu što su uradili tokom godina u kojima su bili dio odbrambenog sistema, prvo u JNA, pa u Vojsci Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i, na kraju, Vojsci Crne Gore, na trudu, angažmanu i doprinosu razvoju države u više nego uspješnoj godini“, kaže se u saopštenju.

Bošković je kazao da je odbrambeni sistem postao jedan od nosilaca prosperiteta crnogorskog društva, a da je Vojska Crne Gore postala institucija kojoj se sve više vjeruje.

„Vi ste u tome najzaslužniji i na tome vam veliko hvala. Ali, kao i u sportu, na vrhu je teže ostati nego ga osvojiti, tako da u narednim godinama očekujem još predaniji rad“, istakao je ministar.

Vršilac dužnosti načelnika Generalštaba, general Ilija Daković je naglasio da u 2017. godini nije nedostajalo zadataka i izazova za Vojsku Crne Gore.

On je odao priznanje svima koji su doprinijeli da godina na izmicaju bude najuspješnija u novijoj istoriji Crne Gore, dodajući da članstvo države u NATO utemeljuje nadu da smo se zauvijek opredijelili za prosperitetniju i bezbjedosno sigurniju Crnu Goru.

„Ali, kako mir u kući ne znači i mir u svijetu, kao članica ove velike porodice i dalje imamo obavezu da doprinosimo stabilnosti na globalnom nivou“, kazao je Daković.

Prema njegovim riječima, učešćem crnogorskih vojnika u međunarodnim misijama i operacijama dodatno se jačaugled države u međunarodnim okvirima, a „našeg vojnika predstavljamo kao visoko profesionalnog i ravnopravnog u multinacionalnom okruženju“.

On je kazao da se Vojska Crne Gore, uz pomoć Ministarstva odbrane, posvetila dugoročnijem procesu podmlađivanja kadra u Vojsci. „U Novu godinu ćemo ući sa novim, mladim strojem vojnika u jedinicama, kojem će se vrlo brzo pridružiti još jedan“.

„Crnogorski građanin uvijek će moći da računa na pripadnika Vojske Crne Gore“, zaključio je Daković.

Pukovnik Galević se zahvalio u ime penzionisanih oficira, istačući da su se tokom radnog vijeka trudili da budu vjerni vojsci i državi, a da građani Crne Gore uvijek mogu računati na svoje penzionisane oficire i podoficire.

Bonus video: