Mirku Đuroviću priznanje za rezultate ostvarene u 2020.

Otvaranjem Akvarijuma Boka ispunjena je višedecenijska želja ranijih kolega koji su radili na Institutu za biologiju mora

1877 pregleda 201 reakcija 1 komentar(a)
Nagrađeni Đurović, Foto: IBMK
Nagrađeni Đurović, Foto: IBMK

Dr Mirko Đurović, naučnik iz Instituta za biologiju mora u Kotoru (IBMK) dobitnik je Priznanja za poseban doprinos u razvoju naučnoistraživačkog, stručnog i umjetničkog rada i međunarodnog pozicioniranja Univerziteta Crne Gore za rezultate ostvarene tokom 2020. godine.

U toku dosadašnjeg rada u IBMK, Đurović je učestvovao u najznačajnijim projektima vezanim za oblast morskog ribarstva na području Jadrana. Kao uspjeh koji mu je pričinjavao posebno zadovoljstvo u 2020. godini, dr Đurović napominje završetak projekta MONTEAQUA, koje finansira Norveško ministarstvo vanjskih poslova (2017-2020), u sklopu kojeg je formiran prvi javni akvarijum u Crnoj Gori.

„Završili smo i otvorili prvi morski akvarijum u Crnoj Gori – Akvarijum Boka i u okviru projekta realizovali veliki broj značajnih aktivnosti na polju harmonizacije i pomoći nadležnim institucijama u cilju prevazilaženja određenih prepreka na polju zaštite životne sredine i morskog ekosistema, kao dio procesa u pregovaračkom pogljavlju 27.“- kazao je tim povodom Đurović, a prenose iz IBMK.

Đurović
Đurovićfoto: IBMK

Otvaranjem Akvarijuma koji je smješten u posebnom dijelu zgrade IBMK u Dobroti, ispunjena je višedecenijska želja ranijih kolega koji su radili na Institutu za biologiju mora i po prvi put otvorili dio te naučno-istraživačke ustanove za javnost.

„Nadamo se da će ovaj sadržaj biti naučno, edukativno, kulturno i turističko čvorište Kotora, u kome želimo prije svega da edukujemo sve mlađe generacije crnogorskih đaka o tome šta je more, šta su najljepše odlike biljnog i životinjskog svijeta Boke i Crnogorskog primorja.“-istakao je dr Đurović.

Težnja je, kako objašnjava, da Akvarijum Boka u kome je, na oko 300 kvadrata površine, u više bazena i tankova predstavljena morska flora i fauna Mediterana, Jadrana i Bokokotorskog zaliva, bude dodata vrijednost već postojećim laboratorijama u IBMK u dijelu naučnog i eksperimentalnog istraživanja, kao i da bude nezaobilazna turistička ponuda Kotora i Crne Gore.

Dr Mirko Đurović je inače, autor i koautor 67 naučnih radova objavljenih u međunarodnim časopisima, a u 2020. godini je i koautor enciklopedije u izdanju SPRINGER, kao i 2 SCI rada. Trenutno je rukovodilac tri međunarodna projekta, a odlukom Naučnog vijeća IBMK-a imenovan je za rukovodioca nove podorganizacione jedinice – Centra za zaštitu biodiverziteta Jadranskog mora –Boka Akvarijum. Učestvuje u implementaciji sporazuma ACCOBAMS i naučno je odgovorna osoba za zaštitu delfina i kitova na crnogorskom primorju. Izuzetna je čast, kaže on, kada vas za priznanje predlože kolege IBMK koji se odlikuje izuzetno aktivnom međunarodnom projektnom aktivnošću svih zaposlenih pa je i „konkurencija“ za nagradu i veća.

„Ono što krasi naš kolektiv jeste izuzetna harmonija u radu na svim poljima istraživanja tako da za ostvarenje svakog zajedničkog cilja svaki zaposleni daje svoj određeni doprinos i uspjeh je pri tome i zagarantovan.”- poručio je dr Đurović.

Nagrada je, dodaje, i stimulans za dalje promišljanje o unapređenju sopstvenog i kolektivnog naučnog djelovanja pa samim tim se već rađaju i nove ideje.

„To će biti doprinos za još bolje pozicioniranje Instituta za biologiju mora na međunarodnoj naučnoj mapi Evrope, umrežavanje sa evropskim akvarijumima u cilju razmjene materijala i iskustava, učlanjenje u relevantna udruženja koja se bave ovom problematikom. Sigurni smo da ćemo kroz ove već postojeće i planirane aktivnosti još više promovisati IBMK i Univerzitet Crne Gore i time doprinjeti što boljem pozicinioranju i ukupnoj naučno-obrazovnoj izvrsnosti našeg društva.“- zaključio je on.

Bonus video: