Usvojen budžet Opštine Žabljak - 2,18 miliona u kasi za 2018.

Sekretarka Sekretarijata za finansije Jelena Bojović kazala je da su prihodi planirani prema parametrima budžeta iz 2016. i pokazateljima poslovanja za prvih devet mjeseci tekuće godine
0 komentar(a)
SO Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
SO Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 27.12.2017. 13:43h

Bez mnogo rasprave, glasovima većine koju čine odbornici DPS-SD koalicije, u SO Žabljak danas je usvojen budžet Opštine Žabljak za narednu godinu, planiran na 2.180.000 eura.

U stavki primitaka dominiraju prihodi po osnovu naplate poreza na nepokretnosti, naknada za korišćenje šuma i od prodaje nepokretnosti. Za kapitalne izdatke planirano je skoro 774.000 eura usmjerenih za nastavak radova na gradskoj infrastrukturi i izradi prostornih planova.

Protiv su bili odbornici opozicije. Milanko Ćetković (SNP) kritikovao je pojedine stavke nerealno ili skromno planiranim, poput naknada od koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina na prihodnoj strani ili svega 5.000 eura izdvajanja za poljoprivredu odnosno 20.000 za poravku i izgradnju lokalnih puteva.

Sekretarka Sekretarijata za finansije Jelena Bojović kazala je da su prihodi planirani prema parametrima budžeta iz 2016. godine i pokazateljima poslovanja za prvih devet mjeseci tekuće.

Predsjednik Opštine Veselin Vukićević, u završnoj riječi, kazao je da je budžet realno planiran. Saopštio je investicije koje slijede mimo onih koje su ovim aktom planirane i istakao da je Opština finansijski stabilna i da nema nikakvih dugovanja.

Isti epilog prilikom glasanja imao je i program uređenja prostora. Milorad Zarubica(DPS) i Milanko Ćetković identično su ukazali na problem i posledice koje mogu nastati usled slijetanja snijega sa krovova brojnih objekata u gradu i neželjenih posledica koje usled toga mogu nastupiti po ljude i imovinu. Sugerisali su da se nađu načini da se ti problemi riješe, sa čime se složio i sekretar resornog sekretarijata Sava Zeković.

-Ovaj program je spisak želja jer ništa ne znači. Zakon o uređenju prostora koji je u pripremi novi je korak u neprimjerenoj centralizaciji. Po njegovim odredbama postajemo feud države i taj akt poništava sve što ovaj program predviđa-, kazao je Ćetković.

Glasovima vladajuće koalicije usvojene su odluke o naknadama za korišćenje opštinskih puteva, prenosu prava svojine na poljoprivrednom zemljištu DOO „Crnogorski elektroprivredni sistem

Jednoglasno su usvojene odluke o oslobađanju poreza na poljoprivredno zemljište i o raspodjeli sredstava opredijeljenih NVO sektoru i program rada i finanskijski plan lokalne Turističke organizacije za narednu godinu.

Direktorica lokalne TO Vanja Krgović Šarović neposredno i pismeno odbornike je informisala o pripremama za nastupajuću turističku sezonu. Tako je uradio i predstavnik Uprave za šume Đorđije Danilović po pitanju izvještaja o radu te institucije.

Za narednu sjednicu ostavljene su informacije o stanju javnog reda i mira, zdravstvene zaštite i stanu niskonaponske elektro mreže jer na skupštinu nijesu došli predstavnici organa i institucija u čijem su djelokrugu rada te informacije.

Bonus video: