poslije šest dana dobili struju

Mještani sela Božiće angažovali električare: Sami mijenjali i ispravljali polomljene stubove

“Čim je popravljen dalekovod, zvali smo radnike CEDIS-a da nas priključe. Oni nam nisu vjerovali, i kada smo mi insistirali, ipak su nam pustili struju i ispostavilo se da je naša akcija uspjela", priča Dedović

17878 pregleda 80 reakcija 13 komentar(a)
Akcija u selu Božiće, Foto: Privatna arhiva
Akcija u selu Božiće, Foto: Privatna arhiva

Mještani sela Božiće kod Andrijevice sami su se organizovali i o vlastitom trošku popravili niskonaponsku mrežu.

Oni su "Vijestima" ispričali da su nekoliko dana čekali, a kada su vidjeli da bi to moglo potrajati, odlučili su da o svom trošku angažuju električare.

“Skupili smo od svih domaćinstava novčani prilog i platili električare u penziji da nam povežu pokidane žice na niskonaponskoj mreži” - kazao je stanovnik tog sela Dragan Dedović.

On je rekao da su mještani mijenjali i ispravljali polomljene ili iskrivljene stubove, pa su tako šesti dan dobili struju.

“Čim je popravljen dalekovod, zvali smo radnike CEDIS-a da nas priključe. Oni nam nisu vjerovali, i kada smo mi insistirali, ipak su nam pustili struju i ispostavilo se da je naša akcija uspjela. Inače bi još čekali dok dođemo na red za popravku”, priča Dedović.

Selo Božiće udaljeno je od Andrijevice samo jedan kilometar.

“Selo ima oko 120 domaćinstava. Ima oko pedeset učenika. Prve kuće su praktično odmah do grada, a eto bez struje smo bili šest dana, i da se nismo sami angažovali i platili električare, vjerovatno bi još bili u mraku”, kazao je Dedović.

Da sami postavljaju stubove, "Vijestima" su javili i mještani sela Gnjili Potok.

“Oni su nam dopremili stubove a mi smo ih sami postavili. Danas su nam obećali da će povezati mrežu i da ćemo konačno dobiti struju” - kaže stanovnik tog sela Savo Rajović.

Bez struje su još uvijek i mještani sela Gornje Luge, pored magistralnog puta prema Murini i Plavu.

“I mi smo sami postavili stubove, a evo još čekamo električare da nas povežu i puste struju” - kazao je mještanin Goran Ćulafić.

Iz CEDIS-a su "Vijestima" saopstili da danas nastavljaju sa popravkama dalekovodne i niskonaponske mreže na teritoriji Andrijevice.

Danas je osmi dan od kada veliki broj seoskih domaćinstava još uvijek nije dobio struju nakon havarije koja se dogodila prošle subote.

CEDIS je odavno zatvorio poslovnicu u tom gradu, pa se i za najmanje kvarove čekaju da dođu ekipe električara iz Berana.

Predsjednik opštine Andrijevica Željko Ćulafic (SNP) rekao je da će nadležni morati da nadoknade štetu svim građanima kojima je propala zimnica u zamrzivačima.

On je više puta tražio da se, ako ne poslovnica, u Andrijevicu vrati makar jedan stalno prisutni dežurni električar.

Preporučujemo za Vas