Administrativni odbor predložio razrješenje Gorana Đurovića

Đurović je danas kazao da nezakonitim razrješenjem članova Savjeta RTCG Demokratska partija socijalista pokušava da od Javnog servisa ponovo napravi partijsku televiziju.
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2017. 15:17h

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore predložio da se Goran Đurović razriješi funkcije u Savjetu Radio-televizije Crne Gore.

Đurović je danas prilikom izjašnjenja pred Odborom kazao da nezakonitim razrješenjem članova Savjeta Radio-televizije Crne Gore (RTCG) Demokratska partija socijalista (DPS) pokušava da od Javnog servisa ponovo napravi partijsku televiziju.

On je članove odbora, poslanike DPS-a i Hrvatske građanske inicijative (HGI) pozvao da "stvari nazovu pravim imenom", jer je, kako tvrdi, postupak nezakonit i predstavlja obračun sa neistomišljenicima.

"Ako se u ovom domu ne poštuje zakon, onda šaljete jako lošu poruku građanima da možete da radite šta god hoćete", kazao je Đurović.

Predsjednik odbora Luiđ Škrelja kazao je da rade u skladu sa svojim nadležnostima, a u skladu sa Zakonom o sprječavanju korupcije, koji je Đurovič prekršio.

Đurović mu je odgovorio da je prekršio Zakon o sprječavanju korupcije, ali da mogu da ga razriješe samo u skladu sa Zakonom o nacionalnom javnom emiteru.

Tvrdi da prema tom zakonu njegov prekršaj, koji je utvrdila Agencija za sprječavanje korupcije, nije razlog za razrješenje jer nije izazvao konflikt interesa.

Škrelja je potvrdio da Đurović nije u sukobu interesa, već da vode postupak zbog nesavjesnog ponašanja javnog funkcionera.

Đurović je istovremeno sa javnom funkcijom bio izvršni direktor u privrednom društvu za proizvodnju mješovitih poljoprivrednih proizvoda 'Nature d.o.o', čime je prekršio Zakon o sprječavanju korupcije.

Đurović tvrdi da Zakon o nacionalnim javnim emiterima na osnovu kojeg može biti razriješen ne vidi taj prekršaj kao sukob interesa, na osnovu čega bi Skupština mogla da ga razriješi.

"Prema o ovom zakonu u konfliktu interesa bih bio samo ako se preduzeće čiji sam izvršni direktor bio nije bavilo proizvodnjom salate, već radio i televizijskog programa", kazao je Đurović.

Škrelja mu je rekao da su ga pozvali zbog nesavjesnog ponašanja koje je utvrdila ASK, i da niko ne zna šta će da odluči odbor ili Skupština.

"A vi o razrješenju govorite kao da je neminovno", kazao je Škrelja.

Đurović je pročitao i rješenje ASK u kojem je navedeno da nije u sukobu interesa, već da krši odredbe zakona koje se odnose na nesavjesno ponašanje.

"Ali svi znamo da je vama unaprijed dostavljena odluka koju ćete sada da donesete", kazao je.

Galerija

Bonus video: