komentari DA budu zakoniti kao i tekstovi kojI SE objavljuju"

HRA: Nezakoniti komentari štete društvu u cjelini

"Nezakoniti komentari su pored ostalog i oni koji "izazivaju, šire, podstiču ili pravdaju diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog ličnog svojstva, političkog, vjerskog i drugog uvjerenja, ksenofobiju, rasnu mržnju, antisemitizam ili ostale oblike mržnje zasnovane na netoleranciji, uključujući i netoleranciju izraženu u formi nacionalizma, diskriminacije i neprijateljstva protiv manjinskog naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica"

6863 pregleda 16 komentar(a)
Foto: HRA
Foto: HRA

Povodom učestalih vulgarnih uvreda i prijetećih komentara ispod tekstova objavljenih na portalima, od kojih su posljednji upućeni analitičaru Ljubomiru Filipoviću, Akcija za ljudska prava (HRA) ukazala je na obavezu portala u skladu sa Zakonom o medijima, da obezbijede da i komentari trećih lica budu zakoniti kao i tekstovi koje objavljuju.

U protivnom, kako su naveli u saopštenju, se omogućava da komentari budu prostor za iznošenje svega što je medijima inače zabranjeno - prijetnji, kleveta, izazivanja mržnje i podsticanja na nasilje, koje ne štiti sloboda izražavanja.

"Nezakoniti komentari su pored ostalog i oni koji "izazivaju, šire, podstiču ili pravdaju diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog ličnog svojstva, političkog, vjerskog i drugog uvjerenja, ksenofobiju, rasnu mržnju, antisemitizam ili ostale oblike mržnje zasnovane na netoleranciji, uključujući i netoleranciju izraženu u formi nacionalizma, diskriminacije i neprijateljstva protiv manjinskog naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica (čl. 36). Takvi nezakoniti sadržaji ne nanose štetu samo pojedinim osobama već i društvu u cjelini. Podsjećamo da Ustav Crne Gore zabranjuje izazivanje i podsticanje netrpeljivosti i mržnje po bilo kom osnovu (čl. 7), a Krivični zakonik predviđa kažnjavanje za ugrožavanje sigurnosti putem prijetnji (čl. 168) kao i za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje (čl. 370)", navodi se u saopštenju HRA.

Dodaju da je portal dužan da ukloni komentare kojima se krše zakonom zaštićena prava bez odlaganja, a najkasnije u roku od 60 minuta od saznanja odnosno dobijanja prijave.

"U protivnom, podliježe prekršajnom kažnjavanju u iznosu od 1.000 do 8.000 eura (čl. 60, st. 1, tač. 5 i 6), kao i naknadi materijalne i nematerijalne štete koja može biti dosuđena u parničnom postupku. Autori komentara podliježu i krivičnom gonjenju. Portali su dužni da objave pravila za objavljivanje komentara pod prijetnjom prekršajne kazne (čl. 60, st. 1, tač. 7). Ova pravila su objavili portali Aktuelno, Analitika, CdM, DAN, Fenomeni, FOS media, Kolektiv, Montenegrina, Mondo, Monitor, PCNEN, Pobjeda, RTCG i Vijesti, Volim Podgoricu ali ne i portali Borba, IN4S i Antena M koje smo na to danas upozorili", navodi se u saopštenju HRA.

Preporučujemo za Vas