Šarkinović stekao uslov za penziju

Ustavni odbor predložio Skupštini da konstatuje prestanak funkcije sudiji Ustavnog suda

19688 pregleda 12 komentar(a)
Penzionisanje dvoje sudija moglo bi blokirati rad Ustavnog suda, Foto: Ustavnisud.me
Penzionisanje dvoje sudija moglo bi blokirati rad Ustavnog suda, Foto: Ustavnisud.me

Sudija Ustavnog suda Hamdija Šarkinović u utorak stiče uslov za penziju zbog čega je Ustavni odbor predložio Skupštini da mu konstatuje prestanak funkcije.

U obrazloženju predloga skupštinskog Ustavnog odbora se navodi da je Šarkinović izabran za sudiju Ustavnog suda na sjednici Skupštine 27. decembra 2013. godine.

“Dana 24. jula 2020. godine Ustavni sud pismeno je obavijestio da će sudija Hamdija Šarkinović ispuniti uslove za starosnu penziju dana 5. januara 2021. godine. S tim u vezi, Ustavni odbor predlaže Skupštini da konstatuje prestanak funkcije sudiji Ustavnog suda Hamdiji Šarkinoviću”, piše u predlogu.

Ustavni sud je krajem jula obavijestio Skupštinu prethodnog saziva i da sutkinja tog suda Mevlida Muratović 9. februara stiče uslov za penziju.

Skupštinski Ustavni odbor prethodnog saziva je konkurs za izbor dvoje sudija Ustavnog suda raspisao 5. avgusta, a prijavilo se 12 kandidata.

Među kandidatima su i sudije Višeg suda u Podgorici Mirjana Popović i Ranko Vukić, zamjenica ombudsmana Zdenka Perović, rukovoditeljka odjeljenja za ustavne žalbe u Ustavnom sudu Jadranka Novaković, kao i savjetnik u tom sudu Ivan Radojičić, advokati Kasim Dizdarević, Nikola Medojević i Sulejman Guči, direktorica Direktorata za pravosuđe Ministarstva pravde Marijana Laković Drašković, Enesa Rastoder, načelnica Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i Jadranka Joksimović, biša šefica Sekretarijata za opštu upravu Opštine Tivat.

Klub poslanika Bošnjačke stranke predložio je izmjene Zakona o Ustavnom sudu kako bi se sudijama povećala starosna granica za odlazak u penziju sa sadašnjih 67 godina na 70 godina, a uz obrazloženje da bi se time omogućilo nesmetano funkcionisanje tog suda i spriječila njegova politička blokada.

Ustavni sud ima sedam sudija, a 28. decembra je za predsjednika izabran Budimir Šćepanović.

Sud je bio u v. d. stanju skoro godinu nakon što je sudiji Dragoljubu Draškoviću istekao mandat. Nekoliko mjeseci na njegovom čelu bila je sutkinja Desanka Lopičić, za koju su kolege zatim konstatovale da je nezakonito bila predsjedavajuća sutkinja.

Penzionisanje dvoje sudija moglo bi blokirati rad Ustavnog suda koji ukupno ima sedam sudija, a za odlučivanje je potrebna većina od ukupnog broja. To znači da ako ostane petoro sudija, četvoro mora podržati odluku da bi ona bila usvojena.

Ustavom je propisano da se sudije Ustavnog suda biraju dvotrećinskom većinom u Skupštini, odnosno tropetinskom u drugom krugu glasanja, što je 52, odnosno 49 poslanika.

Bonus video: