"Građani da ne nasjedaju na lažne informacije neodgovornih političara i NVO"

MCP: Molba da niko ko nije sa Cetinja ne dolazi ispred Cetinjskog manastira

"Eparhije SPC u Crnoj Gori i njihova imovina u potpunosti podliježu pravnom, poreskom i katastarskom sistemu države Crne Gore. Kako dan danas, tako i u svim prethodnim decenijama, od kada to mogu da znaju i da pamte danas najstariji crnogorski građani"

50626 pregleda 1214 reakcija 143 komentar(a)
Cetinjski manastir, Foto: Wikipedia.org
Cetinjski manastir, Foto: Wikipedia.org

Mitropolija crnogorsko-primorska i Uprava Cetinjskog manastira  zamolili su sve vjernike koji ne žive na Cetinju da na Badnji dan i Božić ostanu u svojim gradovima i svojim domovima, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

Oni pozivaju građane Cetinja i Crne Gore "da ne nasijedaju na lažne informacije koje plasiraju neodgovorni političari, pojedine nevladine organizacije i određeni pojedinci sa ciljem da u božićne blage dane izazivaju nemire i mržnju u Crnoj Gori". 

"Eparhije SPC u Crnoj Gori i njihova imovina u potpunosti podliježu pravnom, poreskom i katastarskom sistemu države Crne Gore. Kako dan danas, tako i u svim prethodnim decenijama, od kada to mogu da znaju i da pamte danas najstariji crnogorski građani. O prethodnim vjekovima zbilja ne vrijedi medijski polemisati sa propagandistima svađe, koji niti su dobronamjerni niti išta znaju o sopstvenoj istoriji", navodi se u saopštenju MCP.

Oni su dodali da su radi građana i njihove elementarne obavještenosti prinuđeni smo da ponove:

"Srpska Pravoslavna Crkva jeste jevanđelska Crkva Hristova koja nikada, ni u čemu, nije dijelila svoje vjernike po nacionalnom, političkom ili bilo kom drugom zemaljskom osnovu. To što je njeno sveštenstvo vazda brinulo o kanonskom crkvenom poretku, bio je i danas je, osnovni zadatak tog sveštenstva, a ne greška ili grijeh. A to što sveštenu službu ne razumiju deklarisani ateisti i agnostici, ne bi trebalo da bude razlog za viku i raspravu, nego za mirni bratski i građanski razgovor u kom bismo jedni drugima ukazali šta nas tišti i šta nam nije jasno.Svi smo mi građani i državljani ove države – pa je, u najmanju ruku, nepristojno, da Crnu Goru i njen vjekovni i slojeviti identitet branimo jedni od drugih. Šta će nam rasprave o Crkvi i državi, ako ostanemo jedni bez drugih, ili ako jedni druge počinjemo gledati poprijeko? Bog nam je ostavio, i Crkvu i državu da se u njima sretamo u ljubavi, i da obje gradimo kao svoje zajedničke kuće, u kojima će svima biti prostrano".

Iz MCP su kazali da o spornom Zakonu o slobodi vjeroispovjesti javno se pričalo cijelu proteklu godinu, pa i prije toga – i građani Crne Gore su o njemu dali svoj sud.

"On kao zakon, dakle kao pravna i politička tema, dobio je sud crnogorskih građana i nije normalno da tu nepobitnu činjenicu bilo ko pakuje u definicije okupacije i ugroženosti Crne Gore. Što je Crna Gora – bez svojih građana? Ima li je – mimo njenih građana? A civilizacija u kojoj živimo odavno je uredila pravila kako i kada građani pokazuju svoj stav. Uredila je i način kako se utvrđuje koji je, među često brojnim i različitim stavovima građana, – onaj najlegitimniji. Tužno je, ovih dana, slušati kako nas svađaju oni koji bi trebalo da čuvaju institute pravne države", kazali su iz Mitropolije.

Oni su pozvali sve pravoslavne vjernike da međusobne razlike ostave po strani, i da – "poštujući sve propisane zdravstvene mjere i crkveni poredak – u sve naredne dane tradicionalno pristupamo ćivotu Svetog Petra Cetinjskog, radi Božijeg blagoslova i duhovnog mira, ljubavi i sreće".

"Sva praznična bogosluženja na Cetinju u božićne blage dane biće obavljena po utvrđenom rasporedu, a nalaganje badnjaka, zbog poštovanja epidemioloških mjera, ove godine neće saborno okupiti vjernike iz drugih crnogorskih gradova i krajeva. Bratstvo manastira će sa pripadnicima plemena Bajica i sa cetinjskim sveštenstvom blagosiljati badnjake ispred Cetinjskog manastira tokom Badnjega dana. Sve vjernike koji ne žive na Cetinju, iz navedenih razloga, umoljavamo i dajemo očinski blagoslov da na Badnji dan i Božić ove godine ostanu u svojim gradovima i svojim domovima", navodi se u saopštenju.

U Mittropoliju su kazali da nema mjesta mržnji, neprijateljstvu i nepovjerenju.

"Svima nama je, vjerujemo, jednaka ljubav prema Bogu i prema otadžbini. To je blago koje su mudri domaćini uvjek umjeli da umnože i da na njemu grade temelj opštega napretka. Ako iskreno volimo Svevišnjega i ako vjerujemo da je zbilja, uz Božiju pomoć, i naša Crna Gora vječna, onda će se naši strahovi i razlike istopiti u ognju božićnog plamena, a na zdravlje, napredak i spasenje kako pravoslavnih vjernika tako i svih građana Crne Gore", kazali su iz MCP.

Preporučujemo za Vas