Odbrana nezavisnosti RTCG je odbrana evropskih integracija

"Godinama smo plaćali javni servis RTCG, a imali pristrasnu i partijsku TV. Većina članova Savjeta RTCG je u protekle dvije godine uspjela da pokrene proces promjena i otvori prostor za upravljanje i uređivanje RTCG na objektivniji način", poručile su NVO
9 komentar(a)
Javni servis, Foto: Printscreen
Javni servis, Foto: Printscreen
Ažurirano: 27.12.2017. 07:09h

Pet nevladinih organizacija i Centar za istraživačko novinarstvo pozvali su građane da “stanu u odbranu reformi koje su počele na Televiziji Crne Gore”.

MANS, CGO, CRNVO, CeMi, Institut alternativa i Centar za istraživačko novinarstvo organizuju danas u 11.30 časova ispred Skupštine protestni performans pod nazivom “Nezavisni Javni servis i tačka”, navodeći da je TV Crne Gore koraknula prvim koracima ka uređivačkoj nezavisnosti informativnog programa.

Protestni performans je zakazan pola sata prije sjednice Administrativnog odbora, na kome će biti saslu šan član Savjeta Radio-televizije Crne Gore i NVO aktivista Goran Đurovića zbog, kako smatra Agencija za sprečavanje korupcije, kršenja Zakona o sprečavanju korupcije.

"Pozivamo vas da stanete u odbranu reformi koje su počele na Televiziji Crne Gore - prvih koraka u uređivačkoj nezavisnosti informativnog programa. Godinama smo plaćali javni servis RTCG, a imali pristrasnu i partijsku TV. Većina članova Savjeta RTCG je u protekle dvije godine uspjela da pokrene proces promjena i otvori prostor za upravljanje i uređivanje RTCG na objektivniji način", poručile su NVO.

Tvrde da je odbrana nezavisnosti RTCG "odbrana procesa evropske integracije, interesa države Crne Gore i njenih građana i građanki".

Protestni performans je podržala SDP saopštivši da je udar na Javni servis i Agenciju za elektronske medije "čin ogoljenog nasilja nad pravnom državom".

"DPS od Crne Gore očigledno želi da napravi 'najljepši zatvor na svijetu' kako su lideri ove stranke saopštava li kada su političke protivnike progonili 90-tih. Zato se svim silama trude da obesmisle i zaustave proces evropskih integracija rušeći osnovne postulate vladavine prava i slobode medija", piše u saopštenju člana predsjedništva SDP Ivana Vujovića.

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske unije Johanes Han je zabrinutost iskazao i u pismu premijeru Dušku Markoviću. Ivan Vujović najavio je da će, zbog dešavanja oko Javnog servisa, pokrenuti inicijativu kojom će od opozicionih kolega zatražiti da se zajedničkim pismom obrate Hanu.

Zabrinutost za proces protiv članova Savjeta RTCG iskazala je i ambasada SAD.

Bonus video: