Budva: Za saniranje posljedica nevremena 145.000 eura

Staza ka Mogrenu biće prioritetno sanirana iz preostalih sredstava Morskog dobra iz 2020. godine

2539 pregleda 94 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Javno preduzeće “Morsko dobro” (MD) izdvojilo je 145.000 eura za hitne sanacije obalne infrastrukture.

To je “Vijestima” saopšteno iz tog preduzeća kako bi se sanirale posljedice velikog nevremena koje je zadesilo područje Budve, tokom kojeg su veliki talasi progutali djelove šetališta i uništavali lokale.

“Staza ka Mogrenu biće prioritetno sanirana iz preostalih sredstava iz 2020. godine. Kontrolori MD su zaključno sa 30. decembrom evidentirali oštećenja na budvanskoj rivijeri usljed jakog udara talasa i nevremena u posljednjoj sedmici 2020. godine. Evidentirana su oštećenja na više privremenih objekata na kupalištima duž budvanske rivijere, objektima obalne infrastrukture, te komunalni nered na više lokacija u zoni morskog dobra. MD je odmah stupilo u komunikaciju sa lokalnim komunalnim preduzećem koje je već prvih dana krenulo sa akcijama čišćenja zone i vraćanjem pijeska sa šetališta na plaže”, kazali su iz MD.

Uoči novogodišnjih praznika pronađen je odlomljeni dio kapije na ulazu staze ka plaži Mogren.

“On je vraćen i zapečaćen kako bi se spriječio prolazak ka tom dijelu obale, jer je usljed nevremena došlo do urušavanja staze i oštećenja zaštitne ograde. Oštećenja je bilo i na obalnoj infrastrukturi na platou i kosoj betonskoj škarpi na plaži Pizana, koji je MD saniralo u više navrata u protekle dvije godine. U 2021. godini MD je planiralo 35.000 eura za kompletnu i trajnu sanaciju tog platoa. Oštećenja su evidentirana i na poklopnim pločama duž obalnog zida ispred JRB, urušavanje obalnog zida ka Zavali i zida na kraju bečićke plaže, a došlo je i do urušavanja obalnog zida na Kamenovu u dužinu 10 metara i otvaranja vodovodne cijevi. Oštećene su i metalne konstrukcije više privremenih objekata koji su postavljali zakupci i koji su trebalo da budu konzervirani ili uklonjeni za vrijeme zimskih mjeseci. MD je na samom kraju 2020. godine raspisalo tender za hitne sanacije u zoni MD u vrijednosti od 145.000 eura, koje će se nakon utvrđivanja tačnog iznosa upotrijebiti za popravku oštećene obalne infrastrukture. Iz tekućih sredstava za 2020. godinu prioritetno će u januaru biti sanirana staza ka Mogrenu”, naglasili su u ovom preduzeću.

Javno preduzeće je juče ponovo kontaktiralo Komunalno iz Budve da se pojačaju akcije čišćenja obalnih šetališta, i apelovalo i na zakupce da u skladu sa prilikama koje im dozvoli vrijeme, počnu sa čišćenjem i vraćanjem kupališta u prvobitno stanje.

Bonus video: