Pajović kršio zakon, ASK ćutala

Pajović je obavljao nespojive funkcije, bio je odbornik u barskoj skupštini, direktor Crnogorske plovidbe, član Odbora direktora preduzeća "MSK- CG"
88 pregleda 12 komentar(a)
Slobo Pajović, Foto: Radomir Petrić
Slobo Pajović, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 27.12.2017. 07:03h

Kandidat za člana Savjeta RTCG Slobo Pajović kršio je Zakon o sprečavanju korupcije najmanje godinu dana, prije nego što je početkom decembra podnio ostavke na sve funkcije.

Pajović je istovremeno bio odbornik u barskom parlamentu, direktor Crnogorske plovidbe, član Odbora direktora preduzeća “MSK- CG” d.o.o. Bar (ćerka firma kompanije “Metanolsko - sirćetni kompleks" iz Kikinde).

Agencija za sprečavanje korupcije nije odgovorila na pitanja "Vijesti" da li je pokretala postupak protiv njega zbog nespojivosti javnih funkcija, jer Zakon ograničava odbornike da istovremeno budu i direktori, ali i članovi upravljačkih organa preduzeća.

Nijesu odgovorili na pitanje da li odbornik, smije istovremeno biti izvršni direktor privrednog društva (Crnogorska plovidba) i član odbora direktora (MSK doo Bar), a kako je to Pajović naveo u izvještaju o imovini i prihodima.

Član Savjeta Agencije Vanja Ćalović Marković kazala je “Vijestima” da je sigurno da je Pajović kršio Zakon o sprečavanju korupcije.

"Agencija nije pokrenula sistem kontrole koji je upozorava ukoliko poslanici ili odbornici obavljaju nespojive funkcije”, saopštila je Ćalović "Vijestima".

Pajović je, kako piše u njegovom imovinskom kartonu, prošle godine zarađivao više od 2.300 eura - u Crnogorskoj plovidbi 1. 548, OD MSK 560 i u barskom parlamentu 200. Podnošenjem kandidature za članstvo u Savjetu RTCG, odrekao se značajnog prihoda zarad apanaže od 500 eura mjesečno.

On nije odgovarao na pozive "Vijesti", koje su htjele da ga pitaju zašto se odrekao visokih prihoda zarad nadoknade u Savjetu RTCG, te da li ga je ASK ikad upozorila da krši Zakon o sprečavanju korupcije.

Iz Crnogorske plovidbe su "Vijestima" odgovorili da bivši funkcioner DPS-a nije tražio otpremninu zbog odlaska sa funkcije. Pajović je, kako je ranije saopšteno na Administrativnom odboru, podnio ostavke na sve funkcije, uključujući i partijske, iako na sajtu DPS-a njegovo ime nije izbrisano sa liste članova barskog odbora partije.

Ćalović ocjenjuje da je forma stavljena ispred suštine u ovom slučaju.

"Dakle, znao je da će biti prihvaćena njegova kandidatura. Jer da nije znao, sigurno ne bi rizikovao pet puta veći prihod. Radi se o političkoj predstavi, o kojoj ne treba trošiti riječi”, smatra ona.

Pajović će do polovine 2019. biti član Savjeta RTCG i kao predstavnik interesa Unije poslodavaca. Poslodavce je do prije dva mjeseca zastupao Ivan Mitrović koji je podnio ostavku.

Administrativni odbor je raspisao konkurs za još jednog člana Savjeta nakon što je smijenjen zbog navodnog sukoba interesa reditelj Nikola Vukčević.

Na osnovu anonimne prijave, Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da Zakon o sprečavanju korupcije krši još nekoliko članova Savjeta RTCG, o čijoj sudbini u Savjetu će tek odlučivati Administrativni odbor.

U članu 26 Zakona o nacionalnom javnom emiteru piše da politički funkcioneri ne mogu biti kandidati, a time ni članovi Savjeta Javnog servisa.

"Ovo je još jedna potvrda da DPS želi da se pita kad je Javni servis u pitanju. Smjenjuju se predstavnici iz redova civilnog sektora, a prihvataju se kandidature kandidata sa trajnim političkim vezama. Namjera je da se Javni servis okupira", zaključila je Ćalović.

Bonus video: