Joanikije: Epidemiloške mjere neophodne, ali treba pričati i o njihovim posljedicama

"Organizujemo se samo na drugačiji način, da se u manjim zajednicama pomolimo Bogu, da ne zaboravimo jedni druge i da se ne otuđimo jedni od drugih", kazao je Joanikije

20050 pregleda 35 reakcija 25 komentar(a)
Joanikije, Foto: Privatna arhiva
Joanikije, Foto: Privatna arhiva

U hramu Svetog Vasilija Ostroškog liturgiju je služio episkop budimljansko nikšićki Joanikije, a prisustvovao je i predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić.

Vladika Joanikije je u kazao da hrišćani ne posustaju i ne dozvoljavaju da epidemija blokira vjeru i život.

"Organizujemo se samo na drugačiji način, da se u manjim zajednicama pomolimo Bogu, da ne zaboravimo jedni druge i da se ne otuđimo jedni od drugih", kazao je Joanikije.

Zdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapićfoto: Privatna arhiva

Prema njegovim riječima epidemioloske mjere koje se donose u cijelom svijetu zbog pandemije su potrebne, ali treba pričati i posledicama tih mjera jer dosta je ljudi koji su usamljeni i zaboravljeni od svih, mnogo je roditelja koji mjesecima nijesu vidjeli svoju djecu koju je život odveo svuda po svijetu.

Podsjetio je da u Crnoj Gori postoji duga tradicija svenarodnog proslavljanja Božića, da je to praznik kada je svaka hrišćanska porodica gledala da bude zajedno, a svi oni koji su imali neku "zavadu žurili su da se uoči Božića izmire, zagrle, cjelivaju i mirbožaju".

"I tako dobijemo snagu da nosimo svoj krst, da idemo naprijed i da se ničega ne bojimo osim grijeha. Grijeh je ono što razara čovjekovu dušu i zajednicu i od toga se treba bojati", poručio je vladika Joanikije i dodao da svi dožive veliku slavu ako se drže Isusa Hrista i njegovog puta, bez obzira na poteškoće na koje nailaze.

Čestitao je svima božićne praznike i da im budu na radost, izmirenje, ozdravljenje i ohrabrenje, i da idu putem Božijim i ljube jedni druge.

Bonus video: