Joanikije i Krivokapić nalagali badnjake u Nikšiću: Uz mali broj vjernika zbog epidemioloških mjera

Episkop budimljansko nikšićki Joanikije je u besjedi, nakon što su badnjaci naloženi, kazao da je ove godine to urađeno skromno, ali da je Božić takav praznik "da nam i ne treba premnogo"

49692 pregleda 42 reakcija 25 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Kao što su iz Mitropolije crnogorsko primorske najavili da će badnjake nalagati bez svečanosti i u prisustvu malog broja vjernika, zbog epidemiološke situacije, tako su i uradili u Nikšiću, gdje je nalaganju badnjaka prisustvovao predsjednik Vlade, Zdravko Krivokapić.

Episkop budimljansko nikšićki Joanikije je u besjedi, nakon što su badnjaci naloženi, kazao da je ove godine to urađeno skromno, ali da je Božić takav praznik "da nam i ne treba premnogo".

"Treba nam da proslavimo bogomladenca Hrista i njegov dolazak u ovaj svijet, da mu se poklonimo kao Bogu i spasitelju našem, da mu prinesemo badnjake, slamu i našu ljubav, zato što je Gospod primio našu skromnost. Nije tražio carske palate niti velike skupove, nego je u najvećoj skromnosti došao u ovaj svijet da nas uzdigne u slavu i radost i vječno carstvo", kazao je episkop Joanikije.

Poručio je narodu da jedni druge ne zaborave, da se mirbožaju i sačuvaju običaje jer se "u ovoj skromnosti i jednostavnosti pojavljuje uzvišenost i veličina Božija".

"Gospod nas miluje kada smo sabrani na velikim skupovima, ali je isto tako rekao - gdje su dvojica ili trojica sabrani u ime moje tu sam i ja sa njima", kazao je Joanikije i svima poželio da u sreći i zdravlju proslave Božić.

Veliki broj prusutnih nije nosio maske, a nijesu držali ni distancu kako bi ispoštovali epidemiološke mjere za suzbijanje koronavirusa.

Bonus video: